Kako da odgajite srećno dete?

Svaki roditelj iskreno želi da njegovo dete odrasta srećno, da srećno živi svoje detinjstvo. Svaki roditelj veoma utiče na sreću svog deteta, jer vaspitanjem modeluje sreću svog deteta.

.

Nekad se verovalo da je strogo vaspitanje jedino ispravno i da samo takvim vaspitanjem roditelj može postići cilj. Međutim, dokazano je da to nije tako, u stvari, upravo je suprotno. Da biste vaspitali dobro, odgovorno, marljivo i ambiciozno dete, ono, pre svega, mora biti srećno i zadovoljno. 

Jako je važno što više vremena provoditi sa detetom. Za to vreme neka na vašim licima uvek bude razvučen osmeh, neka to vreme bude rezervisano za igru, smeh i zabavu. Šalite se, smejte se, budite opušteni i ležerni. 

Probudite u sebi dete i prisetite se koje su stvari vas najviše veselile u detinjstvu. Podelite to sa svojim detetom. Pokažite mu koliko ste vi srećni dok provodite vreme u igri s njim, dok ne mislite na posao i obaveze. 

Vaše opušteno i veselo ponašanje nikako neće ugroziti vaš autoritet, baš naprotiv. Dete će se s vama osećati bliskije i lakše ćete komunicirati. Bolje ćete se razumeti i lakše rešavati probleme. 

Pružajući svom detetu veselo, bezbrižno, opušteno detinjstvo, podstičete njegovo kreativno mišljenje, jačate njegovo samopouzdanje, jačate osećaj unutrašnje sigurnosti. Uvek se trudite da budete pozitivni. Negativne emocije neretko kao zaraza prelaze s čoveka na čoveka. 

Dete kome pružamo srećno detinjstvo ima najveće šanse da jednog dana postane uspešan i srećan odrastao čovek. Lakše će sklapati prijateljstva, biće omiljen u društvu, činiće druge srećnim. 

Svaki roditelj odgaja uspešno i srećno dete onda kada svoje postupke usklađuje s detetovim potrebama i njegovom ličnošću. Na taj način gradi uspešan i kvalitetan odnos sa svojim detetom i blisku vezu, a detetu su to najvažniji temelji u izgradnji sopstvene ličnosti.