Kako da izbegnete gorušicu u trudnoći

Kako da u trudnoći smanjite tegobe koje izaziva gorušica: Izbegavajte ljutu, pečenu, masnu i začinjenu hranu, biber, sirće, kečap, senf, proizvode od paradajza, čokoladu...

.

Nije neobično da već krajem prvog trimestra trudnicama svaki obrok zagorča gorušica. Lekari kažu da čak 40 do 80 odsto trudnica oseća gorčinu ili „žarenje" u grudnom delu organa za varenje. Dosta njih oseća gorčinu i u grlu, a osim otežanog gutanja mogu da se jave nadutost, izražen nagon za podrigivanje i pojačano lučenje pljuvačnih žlezda. Veću šansu da dobiju gorušicu imaju žene koje su već rađale, dok se kod starijih prvorotki ovaj problem ređe javlja. Smatra se da na pojavu gorušice utiče viši nivo progesterona i estrogena, jer usporavaju varenje i utiču na otvaranje pregrade između jednjaka i želuca.

Nekim trudnicama za otklanjanje tegoba pomažu bademi, par zrna pirinča, kokice, pečeni tost ili sveža šargarepa. Ipak, generalno bi sve buduće mame koje imaju gorušicu trebalo da izbace iz jelovnika ljutu, pečenu, masnu i začinjenu hranu, biber, sirće, kečap, senf, proizvode od paradajza, mesne prerađevine (viršle, kobasice, slanina), čokoladu, kolače, torte, citruse, gazirana pića, alkohol, kafu i crni čaj, pepermint.

1. MANJE PORCIJE - jedite češće, ali količinski manje obroke. Svako pretrpavanje želuca će pogoršati ionako usporeno varenje. Umesto tri veća, uzmite pet-šest manjih obroka. Kada se uzimaju manje količine hrane, želudac ima dovoljno vremena da sve svari. Takođe, hranu treba uzimati u manjim zalogajima, i dobro je sažvakati.

2. LAKŠE NAMIRNICE - ishrana trudnica trebalo bi da se zasniva na zdravim i lako svarljivim namirnicama. Najčešće bi na trpezi trebalo da budu integralne žitarice i proizvodi od žitarica, sveže voće i povrće, semenke. Savetuje se lako svarljiva hrana koja se kuva, bari, griluje ili jede presna. Preporuka je da se ne jede dva-tri sata pre odlaska na spavanje.

3. SEDENJE I LEŽANJE - izbegavajte poluležeći i ležeći položaj dok jedete, i ostanite da sedite bar jedan sat posle obroka, najbolje na tvrđoj stolici. Sat vremena posle jela lezite na levi bok, a glavu i ramena uzdignite u odnosu na telo.

4. DOVOLJNO TEČNOSTI - svaka trudnica bi trebalo tokom dana da popije 2 do 2,5 litara tečnosti, i to isključivo između oboroka, jer ako se uzme tokom jela, može da oteža proces varenja. Uvek pijte polako, bez obzira na to koliko ste žedni. Najbolje se žeđ gasi vodom, a pred spavanje može da prija i toplo, umereno zaslađeno ili nezaslađeno mleko. Izbegavajte veštačke zaslađivače.

5. TESNA ODEĆA - izbegavajte da nosite odeću koja pritiska ili steže oko stomaka i povećava pritisak na želudac.

6. REDUKCIJA TEŽINE - ponekad se redukcijom prekomerne telesne težine, jednostavno rešava i problem gorušice. Dodatni kilogrami mogu da pritiskaju želudac i posledično izazivaju vraćanje želudačnog sadržaja u jednjak ili u usta.

7. ŽVAKE - žvakanjem žvake se povećava lučenje pljuvačke u ustima, što pomaže da se kontroliše želudačna kiselina.

8. FIZIČKA AKTIVNOST - trudnicama koje nisu pod rizikom savetuje se redovna šetnja, umereno vežbanje, čak i plivanje, jer fizička aktivnost stimuliše rad creva. Ipak, treba voditi računa da pre vežbanja ne bi trebalo jesti bar jedan do dva sata, a u svakom slučaju pre treninga treba izbegavati namirnice koje se dugo i teško vare.

9. IZBEGAVAJTE STRES - trudite se da budete što opušteniji. Napetost i stres nekada mogu da doprinesu stvaranju viška želudačne kiseline, čime se pogoršava postojeća gorušica.

10. LEKOVI - nikako ne uzimajte lekove za smanjenje kiselosti u želucu bez prethodnog saveta lekara. Takođe, bez obzira na uvreženo verovanje da soda bikarbona pomaže u otklanjanju tegoba gorušice, u trudnoći je treba izbegavati, kao i preparate koji sadrže ovu materiju.