Metalne posude brže prenose toplotu i omogućavaju ravnomernije pečenje hrane, što je posebno važno kod kolača, dok su staklene posude bolji izbor za lazanje i kompote.
Najbolji poslastičari su prilično saglasni u oceni toga šta je bolje i svi se oslanjaju na metal. Materijal je lak, lako se čisti i održava, nije skup i omogućava ravnomernije pečenje hrane, piše BonAppetit.
Ed Kimber u novoj knjizi "One Tin Bakes" objašnjava da mu je za sve vrste jela dovoljna samo jedna aluminijumska posuda za pečenje veličine 9x13 centimetara sa rubovima visokim najmanje dva centimetra. Aluminijumski pekač za njega je ultimativna posuda za pečenje.
"Relativno je jeftina, nije presvučena premazom koji sprečava lepljenje hrane, pa ne morate da brinete da li će se ogrebati, a ako se dobro o njoj brinete, dugo će potrajati. Aluminijum je odličan vodič toplote, što znači da će hrana koju pečete ravnomerno da tamni, a takođe ne rđa", napisao je.
Stakleno posuđe za pečenje, s druge strane, teže je od aluminijumskog i skuplje. Staklo nije dobar vodič jer se sporo zagrava, a kad se zagreje, dugo zadržava temperaturu. To može rezultirati nejednako pečenim delovima jela, pa dok se sredina ispekla, ivice su prepečene, tamne i suve. Neki kuvari preporučuju da smanjite temperaturu za 25 stepeni u odnosu na preporučenu u receptu kako biste izbegli ovaj rezultat, ali to nisu jedini razlozi zašto je metal bolji.
Josi Arefi ispekla je na stotine kolača, a u svojoj knjizi "Snacking Cakes" objašnjava zašto je za nju metal takođe bolji izbor.
"Moje četvrtaste metalne posude imaju sjajne uglove od 90 stepeni. Naravno, to je samo estetsko pitanje, ali sam veoma zadovoljna zbog toga", napisala je dodajući kako su metalne posude praktično neuništive, a to je nužno za njenu kuhinju.
Aluminijumske posude su izvrsne za torte, kolače i pite, ali i za hleb i rolate. Metal se zagreva brže od stakla i omogućuje brže dizanje testa, pospešuje njegovu hrskavu teksturu ili ubrzava tamnjenje rubova. Šta god da pečete, imajte na umu da je svaki metalni pekač najbolji pekač.
Valeri Lomas, učesnica treće sezone kulinarskog šoua "The Great American Baking Show" takođe preferira metal.
"Kvalitet materijala i boje utiču na hranu, posebno ako ne želite da krajevi budu prepečeni. Ako su vaši pekači crni, upiće više topline zbog čega će hrana, kao i kod staklenog posuđa, prebrzo biti pečena uz ivice", istaknula je.
Mane metalnih posuda
"Jedino što mi se sviđa kod stakla je činjenica da kroz njega mogu da vidim. To pomaže početnicima u kuvanju koji još ne znaju da procene kad je pita dovoljno pečena. Proveravajući izgled donje kore olakšava pečenje početnicima i omogućuje im lakše vizualno snalaženje", kaže Erin Mekdovel u knjizi "The Book on Pie".
I ona je pobornica metalnih posuda.
"Kod metala je sjajno to što se na njega hrana ne lepi, a odlično provodi toplinu", dodala je.
Staklene posude sačuvajte za lazanje i kompote. Lako se čiste nakon pečenja, glatki su pa se prirodno hrana za njih ne lepi, a zbog sporog otpuštanja toplote omogućiće da hrana na stolu dugo ostane topla. Dodatno, neće se pojaviti mrlje i promene bolje zbog kiselosti sporopečenih paradajza ili druge kisele hrane. No, za sve ostale pečene đakonije, tu je metal.
Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja,
stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.