FENG ŠUI SAVET DANA: Ova četiri mesta u kući uvek moraju biti "čista kao suza"

Čuvena narodna poslovica kaže kako je čistoća pola zdravlja, ali feng šui majstori se sa tim ne bi do kraja složili. Naprotiv, oni bi dodali kako je čistoća nešto sa čim nema kompromisa kada je boravak dobre, či-energije unutar jednog doma u pitanju.

Feng šui pravila za zdrav dom, foto: FotoHelin/Shutterstock
Feng šui pravila za zdrav dom, foto: FotoHelin/Shutterstock
.

I baš u onim situacijama kada osetite kako je vaš život krenuo u nekom nepredviđenom, neželjenom pravcu, ili se osećate da ste negde jednostavno “zapeli”, glavni uzrok je uglavnom gomilanje nereda u najosteljivijim delovima doma.

Ovo, naravno, ne znači da treba danonoćno da obilazite svaki ugao svog doma i da brišete i najmanju moguću česticu prašine, već samo da postoje neka posebno istaknuta područja koja zaista moraju biti posebno besprekorna kako bi dom bio blagoslovljen konstantnim, nesmetanim protokom najpozitivnije moguće energije.

TREM (ULAZNA VRATA)

Prostor koji ima izuzetnu važnost kada je opremanje doma po feng shui-ju u pitanju, a to su ulazna vrata. Ulaz u vaš dom je nešto poput vaših usana kroz koje hrana dospeva u vaš stomak.

U prevodu, ukoliko želite da dobra Či energija dospe u ostatak vašeg doma, postarajte se da vaš prednji ulaz bude besprekorno čist i uredan.

Osim toga, uvek je dobro pozabaviti se i nekom dodatnom dekoracijom, pa tako na primer ulazna vrata možete obojiti u svetlo narandžastu koja se savršeno slaže sa živahnom Či energijom.

Povedite računa i o osvetljenju trema, ono bi trebalo da bude dovoljno jako kako bi omogućilo ulazu da se istakne. Takođe je važno da kućni broj bude dovoljno upadljiv, odnosno vidljiv sa ulice (ili hodnika ukoliko živite u stanu).

U blizini samih ulaznih vrata nipošto ne sme biti nereda (ovo važi i za razbacane cipele i kišobrane). Važno je da Či-energiju tretirate kao gosta koji traži put do vašeg doma – kada to imate u glavi, biće vam sasvim jasno na koji način treba opremiti ovaj deo kuće.

DNEVNA SOBA (CENTAR DOMA)

U većini domova centralna ili glavna soba je upravo dnevni boravak, a to je ujedno i mesto gde se pozitivna Či-energija distribuira i raspoređuje (ili ne). Zato njoj morate pristupiti sa posebnom pažnjom, i posvetiti joj najviše vremena ne samo kada je čišćenje već i dekoracija u pitanju.

Primera radi, nikakva gužva u centru ove sobe nije dozvoljena, nameštaj bi trebao da bude maksimalno funkcionalan i udoban, a kompletan ambijent bi trebao da odiše spontanošću.

Pravilan odabir boja, materijala kao i propratnih dekorativnih simbola takođe može biti od velike pomoći kada je privlačenje prosperiteta u pitanju. Pa ipak, ono što je najosnovnije jeste svakodnevno usisavanje i sređivanje ovog prostora. Sve ostalo je samo nadogradnja.

SVI PROZORI (I OGLEDALA!)

Mislimo na sve staklene površine, prvenstveno na sva kućna ogledala i sve prozore jer će vam to pomoći ne samo da napredujete već i da održite (ili steknete) bistrinu uma. Iako ovo nekima zvuči kao prilično dosadan i naporan posao, svako malo (tačnije svakih nekoliko dana) biste morali da se pozabavite detaljnim glancanjem svojih prozora.

Verovali ili ne, i ovo je jedan od besplatnih načina da mozak dobije nalet dopamina, pa se potrudite da ga maksimalno iskoristite.

ŠPORET (KUHINJA)

U feng shui-ju kuhinja bi se mogla uporediti sa srcem doma jer odatle potiče njegova toplina. Samim tim, kuhinja ne bi trebala da bude mesto ispunjeno hladnom, distanciranom atmosferom koju ponekad srećemo u modernom dizajnu.

Naprotiv, to je mesto koje treba da nam stvori osećaj prijatnosti i privlačnosti. Ne očekujemo od vas da svakodnevno lickate svoju kuhinju jer bi tako nešto bilo em nemoguće em nepotrebno.

Ipak, jedan jedini uređaj koji zahteva svakodnevni tretman jeste šporet! Ovo ne bi trebalo da nas čudi ukoliko uzmemo u obzir da je u feng shui-ju upravo šporet simbol prosperiteta, a kako se prlja svakodnevno – jasno vam je da to ometa energiju bogatstva i blagostanja.

Izvor: Mojenterijer.rs