Emotivna priča hraniteljske porodice: "Pet godina sam je pripremala za to da će se pojaviti prava mama"

O devojčici Anđeli, ova porodica brinula je punih pet godina, a iako su ih savetovali da se ne vezuju previše za nju, oni kažu da je to bilo nemoguće. Ovo je njihova priča o odvajanju od deteta koje čuvaju...

U hraniteljskim porodicama u Srbiji odrasta oko 6.000 dece i mladih. Neki od njih, nikada neće dobiti priliku za usvojenje. Pored toga što je procedura za usvojenje složena i dugo traje, još veći problem je to što karakteristike dece ne odgovaraju željama potencijalnih usvojitelja.

Bez obzira na to, priprema hranitelja za odlazak deteta iz porodice, kažu nadležni, počinje i pre nego što ono stigne u porodicu.

O Anđeli su brinuli punih pet godina, u njihov dom je došla kao dvogodišnja devojčica. Od samog početka su znali da će jednog dana otići na usvojenje ili će se vratiti u biološku porodicu, ako se za to steknu uslovi.

"Pozvali su me u aprilu prošle godine, ona je tek u novembru otišla, s tim da sam je svih pet godina pripremala za to da će da se pojavi prava mama. Objašnjavala sam joj da sam ja samo neko ko je čuva, da ona ima biološku mamu, koja će je voleti najviše i koja će da je čuva za ceo život", priča Marina Mitrović Radovanović.

Od hranitelja se očekuje da uspostave emocionalnu vezu s detetom, da se staraju o njemu i pripreme ga za odlazak. Uprkos tome, trenutak rastanka bolan je i za hranitelje i za dete.

"Rekli su nam da se ne vezujemo toliko za dete, ali to ne može da se ne vezuješ, to je dete, ja sam se mnogo vezao za Anđelu", kaže Goran Radovanović.

"Onog trenutka kada centar koji vodi zaštitu deteta izabere usvojiteljski par ili proceni da su se u biološkoj porodici stekli uslvi za povratak deteta, to zna savetnik za hraniteljstvo i to zna hranitelj", objašnjava Svetlana Milenković, psiholog Centra za porodični smeštaj i usvojenje.

Od tog trenutka počinje priprema deteta za odlazak.

Prema rečima Svetlane Milenković, sama priprema traje onoliko koliko je detetu potrebno ili nekada to diktiraju okolnosti.

"Ali, i u tim slučajevima obavezno dete prvo upoznaje usvojitelje, kontaktira s njima, primeprema se za promenu. I kada je u pitanju povratak u biološku porodicu potrebna je priprema, potrebno je da hranitelji prenesu biološkim roditeljima šta su aktuelne navike, potrebe deteta i da na taj način pomognu roditeljima da bi roditelji pomogli detetu da se njegov život nastavi uz što manje promena", navodi Milenkovićeva.

Posle iskustva s Anđelom, Marina i Goran imali su dilemu da li da preuzmu brigu o još jednom detetu.

"Puno treba i ljubavi i priče i igre i razumevanja, svako to dete ima neku priču koju treba razumeti, teško je. Dvoumila sam se, baš zato što mi je bilo teško što se tiče Anđele, ali rekli su mi da idem da vidim dečaka i da će sve da mi bude jasno", priča Marina Mitrović Radovanović.

Veseo i drag trogodišnji dečak, kažu, osvojio ih je osmehom. Primili su ga u svoj dom, svesni da će i on jednog dana otići u novi život.

Izvor: rts.rs