Da li se zaista isplati OČISTITI RADIJATORE pred grejnu sezonu? Da li će nam to SMANJITI RAČUNE ZA STRUJU?

Grejna sezona uskoro počinje i pravo je vreme da svoje radijatore pripremite za predstojeći rad. Radijatori mogu da budu žarišta prljavštine i prašine, koje se skupljaju između rešetki i prostora između zidova.

Ilustracija Foto: Miroslav Lukic/Shutterstock
Ilustracija Foto: Miroslav Lukic/Shutterstock
.

Prvenstveno je važno očistiti unutrašnjost radijatora, što je u nadležnosti gradskih elektrana. Neobične čestice, osim što mogu da iritiraju alergičare, mogu i da smanje delotvornost radijatora. Prema rečima stručnjaka, češće čišćenje radijatora može dovesti do velikih ušteda na vašem računu za grejanje.

Stručnjak za vodoinstalaterske radove Džon Loules objašnjava da prašina između rebara konvektorskog radijatora može da spreči izlazak toplote, što znači da će radijatori morati više i vremenski duže da rade kako bi zagrejali prostorije vašeg doma.

Za čišćenje radijatora se nikako ne preporučuje korišćenje krpa, jer one samo rasprše čestice prašine, već umesto toga stručnjaci preporučuju koriščenje usisivača.

Za ploče radijator koje su pretesne da bi kroz njih prošao nastavak za čišćenje, upotrebite fen za kosu, ali sa hladnim vazduhom.

Spoljašnost radijatora bi trebalo oprati vlažnom krpom, pa zatim suvom.

“Ponekad toplina može prouzrokovati da se prljavština i prašina zalepe za zid iznad radijatora. Zato je važno očistiti i zid iza radijatora”, dodao je Džon Loules.