Da li držite VRATA od spavaće sobe OTVORENA dok spavate? Postoji važan razlog zašto to NIJE DOBRO!

Navika često vodi ljude da ostavljaju vrata spavaće sobe otvorena kako bi bolje čuli decu ili radi bolje cirkulacije vazduha u sobi. Međutim, da li su vrata vaše spavaće sobe otvorena ili zatvorena može da bude pitanje „života i smrti“.

Izvor: Jutarnji.hr  |  
Foto: Sompetch Khanakornpratip/Shuttrstock
Foto: Sompetch Khanakornpratip/Shuttrstock
.

Institut za istraživanje bezbednosti (FSRI) je sproveo obimno istraživanje u Sjedinjenim Američkim Državama. Rezultati su pokazali da većina ljudi smatra da je sigurnije spavati sa otvorenim vratima. Međutim, istina je suprotna.

Kada su vrata zatvorena, usporava se širenje vatre u slučaju požara, smanjuje se količina otrovnog dima, povećava se nivo kiseonika u prostoriji i smanjuje temperatura.

U poslednjim decenijama, vreme potrebno za bekstvo od požara se dramatično smanjilo sa 17 na 3 minuta ili i manje. To je uglavnom zbog veće upotrebe veštačkih materijala u građevinarstvu, nameštaju i dekorativnim predmetima. Čak i otvoreni prostori u zgradama su sada opasniji za brzo širenje požara nego što su bili ranije.

U Sjedinjenim Američkim Državama, bezbednosne organizacije su zajedno sa vatrogascima sproveli veliku kampanju kako bi skrenuli pažnju na činjenicu da zatvorena vrata mogu igrati ključnu ulogu u spasavanju ljudskih života. Takođe, preporučuju da se vrata dečje sobe drže zatvorena. Ovo zaista može da spasi živote, ističe FSRI.