Da li vam je poznata scena: deca se kupaju, oblače se u pidžame, a onda se ušuškaju u krevetu i čekaju da im mama pročita priču za laku noć. Ipak, novo istraživanje je pokazalo da je bolje da tata deci čita priče za laku noć nego mama.

Istraživanje koje je vodila dr Elizabet Dursma sa Univerziteta Harvard u SAD-u otkrilo je da deca imaju više benefita od toga kako im tata čita priče nego mama. Prema rezultatima studije, kada tata čita, dešava se više "maštovitih diskusija" i razvoja jezika zbog načina na koji tata prezentuje priču.

"Uticaj je ogroman – posebno ako tate počnu da čitaju deci mlađoj od dve godine. Na čitanje se gleda kao na žensku aktivnost i čini se da su deca više raspoložena kada im tata čita – to je posebno", rekla je doktorka koja je vodila istraživanje.

Izveštaj ove studije pokazuje da da muškarci i žene sasvim različito pristupaju zadatku čitanja. Mame će češće postavljati činjenična pitanja, na primer, "Koliko jabuka vidiš?" S druge strane, tate radije postavljaju apstraktnija pitanja koja podstiču maštu i jezičke veštine njihove dece na rad i razvoj.

Ona dalje kaže da bi očevi češće rekli nešto poput: "Oh, vidi, merdevine. Da li se sećaš kada sam imao te merdevine u kamionu?" i objašnjava da je to bolje za razvoj jezika dece, jer je "kognitivno izazovnije". Drugim rečima, deca moraju više da koriste svoj mozak da bi odgovorila na takva pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.