BELI PLASTIČNI PREKIDAČI ili OKVIRI PROZORA su vam postali ŽUĆKASTI? Uz pomoć ovih trikova izgledaće kao NOVI!

Utičnice, stari prekidači i slični predmeti napravljeni od bele plastike često mogu poprimiti neuglednu, žućkastu boju.

Izvor: Večernji.hr/Paula Brico  |  
Ilustracija Foto: FotoDuets/Shutterstock
Ilustracija Foto: FotoDuets/Shutterstock
.

Postoji veliki broj predmeta u domaćinstvu koji su izrađeni od plastike, a oni koje su bele boje često vrlo brzo poprime ružnu žućkastu nijansu. Ako i vas nerviraju požuteli okviri prozora, utičnice koje više nisu ni bele boje ili daljinski upravljači, ne brinite se! Uz pomoć jednostavnog trika svi ovi beli plastični komadi nameštaja ponovo će biti čisti, blistavi i beli, ukoliko ih čistite sredstvom koji ćete sami napraviti kod kuće.

Šta vam je potrebno:

- posuda sa vodom

- sredstvo za čišćenje (soda bikarbona, jabukovo sirće, deterdžent za pranje sudova)

- meka tkanina

- suvi peškir

- četkica za zube

- gumene rukavice.

Prvo čime možete ukloniti žućkaste mrlje je soda bikarbona. Umočite jedan kraj krpe u vodu, a zatim u sodu bikarbonu i laganim kružnim pokretima itrljajte površinu na kojoj se nalaze mrlje. Nakon minut-dva trljanja, videćete rezultate. Takođe, sodu bikarbonu možete rastopiti u malo vode i time pokušati da istrljate prljavu površinu.

Još jedno sredstvo koje vam može biti od koristi je deterdžent za pranje sudova. Malu čašu deterdženta stavite u posudu sa 4 litre vode, umočite krpu u tečnost i krenite sa čišćenjem.

Jabukovo sirće je takođe jedno od korisnih sredstava prilikom skidanja žućkastih mrlja sa plastične bele površine. Princip je isti kao i u prethodna dva načina.

NAPOMENA: Budite oprezni sa utičnicama i prekidačima da voda ne dođe do mesta gde ima struje.