Bebe do devetog meseca ovu hranu NE SMEJU DA JEDU: Budite oprezni

Beba sa sedam meseci je probala dosta toga, do devetog meseca jede većunu voća, povrća i mesa. Iako je zanimljivo da eksperimentišete sa dosta novih ukusa i tekstura, igrajte na sigurno izbegavajući ovu potencijalno problematičnu hranu. I dalje hranu uvodite pažljivo i pratite da li vaša beba ima neku vrstu reakcije.

Foto: Oksana Kuzmina/Shutterstock
Foto: Oksana Kuzmina/Shutterstock
.

Hrana koju bebe ne treba da jedu

Sir

Nemojte davati meke, nepasterizovane ili plave sireve u prvoj godini zbog rizika od listerije - retkog ali ozbiljnog trovanja hranom.

Školjke

Ovu namirnicu treba izbegavati do devetog meseca, jer može izazvati alergije i glavni je uzrok trovanja hranom. Ako se ipak odlučite da date bebi, uverite se da su sveže i dobro kuvane.

Kivi

Ovaj tip voća je jedan od vodećih alergena, zato je u ovom uzrastu treba izbegavati.

Jaja

Tvrdo kuvana jaja su bezbedna, ali da biste izbegli rizik od trovanja, sirova i nedovoljno kuvana jaja se ne smeju davati dok beba ne napuni 12 meseci.
Orašasti plodovi

Mogu predstavljati opasnost od gušenja, tako da detetu ne bi trebalo da date cele ili seckane orahe do pete godine. Seme, puter od orašastih plodova ili mleveni orasi mogu se bezbedno uvesti u ovoj fazi, ali mnogi stručnjaci ipak savetuju da ih ne dajete pre treće godine, ako postoji neka istorija alergije na hranu, polenska groznice, ekcema ili astme u vašoj porodici.

Med

Nije pogodan za bebu do godinu dana jer može izazvati botulizam, potencijalno opasnu vrstu trovanja hranom.

Šećer

Da bi smanjili rizik od karijesa, najbolje je da izbegavate ovu namirnicu. Takođe, izbegavajte da dajete previše slatke hrane i pića, kao što su keksi, voćni sokovi, slatke žitarice za doručak.

So

Bubrezi bebe su previše nezreli da bi preradili so, a može da pogorša dehidraciju, pa je ne treba koristiti u obrocima pre 12 meseci. Izbegavajte hranu sa visokim sadržajem soli, kao što su gotovi sosovi za testeninu, čips, kobasice i slanine.

Hrana sa malo masti i kalorija

Za bebin rast i razvoj je potrebna punomasna, kalorična hrana. Mnoge niskokalorične i dijetalne namirnice takođe sadrže veštačke zaslađivače i aditive koje se neke studije povezale sa zdravstvenim problemima u ponašanju.

Hrana bogata vlaknima

Izbegavajte da dajete hranu bogatu vlaknima kao što su mekinje, smeđa testenina i smeđi pirinač, jer bebe mogu biti previše site a da ne unesu dovoljno kalorija. Takođe ova vrsta hrane može da ometa bebinu apsorpciju ključnih hranljivih materija.

Kravlje mleko za piće

Punomasno kravlje mleko je bezbedno za upotrebu u kuvanju i sa žitaricama, ali ga nemojte davati kao piće do 12 meseci. U poređenju sa majčinim mlekom i adaptiranim mlekom ima previše masti, kalorija i štetnih materija za potrebe vaše bebe koja raste, piše Magazin Novosti.