Dom i porodica

Pet saveta kako se izboriti sa tinejdžerom

Ovi saveti će vam pomoći da nađete zajednički jezik sa vašim detetom.
11.01.2016. - 09:46h

Pre svega morate da shvatite da hormoni ne utiču samo na telo vašeg detete već i na njegovu psihu. Vaše dete sazreva i počinje da traži sebe. Osećajnije je i često menja raspoloženja. Ovaj period je zapravo period u kome vaše dete postaje samostalno. Evo nekoliko saveta za lakše "preživljavanje"!

Nemojte ga nikad porediti sa sobom

Trebalo bi da znate da smo svi različiti i da vaši tinejdžerski dani nemaju veze sa vašim detetom. Danas se deca suočavaju sa drugačijim ciljevima, ambicijama, očekivanjima i pritiscima i upravo zbog toga bi trebalo da imate više razumevanja za njihove želje. To ne znači da bi sve trebalo da im tolerišete, ali možete da ih saslušate i u razgovoru dođete do zajedničkog rešenja.

Džeparac

Iznos žeparca bi trebalo da odredite na osnovu potreba vašeg deteta, što ne znači da mora da ima sve što poželi. Nemojte biti ni previše strogi, ali ni mnogo popustljivi. Najbolje bi bilo da dobija onoliko novca koliko dobijaju i njegovi vršnjaci.

Pomoć u kući

Da biste ga uveli u kućne poslove, prvo ga morate pustiti da učestvuje u sastavljanju kućnih pravila. Najvažnije je da izjednačite prava i odgovornosti. Možete da mu date kao obavezu raspremanje njegove sobe, usisavanje, bacanje smeća. Ako neko od pravila prekrši, uskratite mu pravo na duži izlazak. Osim toga što ćete dobiti pomoć u kući, pomoći ćete i vašem tinejdžeru da stekne radne navike.

Oblačenje

Nekada tinejdžeri prihvataju neobične modne trendove i nose odeću koju njihovi roditelji ne mogu da prihvate. Oni obično imitiraju svoje idole iz sveta sporta, muzike i filma i tako prelaze granice koje su primerene njihovim godinama. Trebalo bi da znate da su to samo prolazne faze. Ako nastavite da kritikujete svoje dete, teško da ćete nešto promeniti u njegovom oblačenju, a možete izazvati samo kontraefekat.

Izlasci

Svaki roditelj sam može da proceni kada je njegovo dete dovoljno poraslo da može da ide u grad. Psiholozi smatraju da je to 13. godina i da deca pre toga ne bi trebalo da izlaze u grad, a duže izlaske bi trebalo tolerisati tek nakon 16. godine. Važno je da budete dosledni u onome što tražite. Ne dozvolite mu da kasni i da vas zove iz grada kako bi produžilo svoj izlazak za još pola sata, jer će navići to da radi i svaki put će vas moliti da ostane duže.

Izvor: srbijadanas