TRIKOVI KOJI ŠTEDE VREME I SNAGU SVAKE DOMAĆICE: Najbolji načini za čišćenje tepiha kod kuće

Tepisi, staze i prostirke neki su od najprljavijih stvari u kući. Njih ne kupujemo često, jer su poprilično skupi. Takođe, nisu baš laki za pranje, pa se njihovo detaljno čišćenje obično ostavlja za tople letnje dane. Usisavanjem se mogu ukloniti mrvice, komadići hrane i druge fizičke nečistoće, ali prosuto piće, dlake kućnih ljubimaca, nečistoća sa obuće se ne može odstraniti dugačije nego pranjem.

Prljavština na tepihu, foto: Pixel-Shot/Shutterstock
Prljavština na tepihu, foto: Pixel-Shot/Shutterstock
.

Ukoliko ne želite da ih nosite u tepih servis, a ipak hoćete da ih osvežite tepihe i itisone možete očistiti i u svom domu. Ovo su neki od saveta koji vam mogu olakšati ovaj posao.

Kako pravilno očistiti tepihe

Soba će izgledati mnogo urednije ako su rese tepiha i staza očešljane češljem sa široko razmaknutim zupcima.

Usisavanje tepiha

Stručnjaci za čišćenje tepiha kažu da, ako hoćete da imate potpuno čist tepih, svaki deo njega morate preći usisavačem 8 puta. Ako tepihu nije ispod nameštaja, okrenite ga i usisajte i drugu stranu.

Kad čistite tepih upotrebite sve dodatke za usisavač kako biste mogli da očistite svaki kutak.

Novi tepisi ne smeju usisavati četiri do šest nedelja nakon što su postavljeni na pod da bi se vlakna u tom vremenu splasnula. Ako se tepih nalazi u sobi u kojoj se malo boravi ostavite ga da stoji čak i duže pre nego ga prvi put usisate.

Kad se vlakna splasnu, usisavajte tepih redovno kako biste uklonili svu prašinu i prljavštinu koja se u njega uvukla.

Stavite komadić vate natopljene nekom mirišljavom tečnošću u kesu za usisivač i soba će nakon njega lepo mirisati.

Ručno čišćenje tepiha

Ako vam se pokvari usisavač pa morate tepih ručno očistiti, prvo ga pospite vlažnom solju da se ne bi dizazala prašina dok čistite.

Kako ukloniti pahuljasto smeće s tepiha

Tepisi koji su satkani od prirodnih vlakana, obično imaju jaki statički elektricitet, pa se za njih lepi pahuljasto smeće. Najlakše ćete pokupiti dlačice i drugo smeće tako što navlažite neku staru najlon čarapu toplom vodom i njom lagano prebrišete tepih.

Bilo bi dobro da pre toga poprskate tepih prskalicom za cveće u koju ste stavili mešavinu jedne kašike omekšivača sa šest kašika vode.

Prirodna sredstva za čišćenje tepiha

Na tepihu se nastanjuju razne bakterije i prljavština, koje možete ukloniti uz pomoć prirodnih sredstava koje možete sami da napravite.

Pre nego upotrijebite bilo kakvo sredstvo za čišćenje tepiha, proverite postojanost boje na nekom njegovom skrivenom delu.

Pre temeljitog čišćenja tepiha, bitno je da celu površinu tepiha dobro usisate.

Uklanjanje mrlja na tepihu

Ako su se na tepihu pojavile mrlje, možete da ih uklonite mešavinom limunovog soka, sode bikarbone, jabukovog sirćeta, vode i eteričnog ulja lavande.

Pomešajte litar vode, 6 dl jabukovog sirćeta, par kapi eteričnog ulja lavande, 14 dl soka od limuna i 2 kašike sode bikarbone. Mešavinu dobro promešajte, umočite u nju četku za pranje tepiha i izribajte delove tepiha na kojima su mrlje. Ova mešavina neće stvoriti penu jer u sebi ne sadrži takve sastojke pa tepih nakon pranja nije potrebno ispirati. Nakon što se osuši samo ga dobro usisajte.

Uklanjanje neprijatnih mirisa na tepihu

Ako su tepisi u vašem domu poprimili neprijatne mirise, možete ih ukloniti prirodnom smesom, koju možete dobiti tako što pomešate 80 ml alkoholnog sirćeta, 2 kašičice boraksa, 4 kašike tečnog sapuna sa litrom tople vode, 6 kapi eteričnog ulja čajevca i 12 kapi eteričnog ulja limuna.

Ovu mešavinu stavite u staklenu posudu, pa još jednom sve dobro promešajte. Nakon toga sve sipajte u bocu s raspršivačem i dodajte vodu, dobro protresite pa poprskajte po celom tepihu i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon toga, usisajte tepih.

Dubinsko pranje tepiha

A za dubinsko pranje tepiha trebaće vam eterično ulje limete i soda bikarbona. Mešavinu napravite tako da u plastičnu kesicu stavite šoljicu sode bikarbone pomešane s 20 kapi eteričnog ulja limete. Neka mešavina odstoji u kesici 24 sata.

Pre pranja tepiha, dobro ga usisajte, pa odstajalu smesu posipajte po celoj površini tepiha. Pošpricajte čistom vodom, pa nakon toga dobro izribajte četkom. Neka smesa odstoji na tepihu barem 40 minuta, a nakon toga tepih ponovo usisajte, piše Savjetnica.com

Kako odstraniti dlake s tepiha

Ako ste mislili da ne postoji bolji način za uklanjanje dlaka s tepiha od onog usisavanjem, varate se. Da biste dubinski uklonili sve dlake s tepiha, potreban vam je gumeni brisač kojim se peru prozori. Jednostavno prođite njime po tepihu i tek tada ćete videti koliko dlaka može pokupiti sa samo jednog tepiha.

Usisavanjem ne možete ukloniti i one najsitnije dlake, dok vam ovaj brisač može u tome biti od velike pomoći. Isprobajte ovaj trik za čišćenje tepiha još danas i uverite se u odlične rezultate!