Tableta za sudove pomoći će vam i van mašine: 6 načina koji će vam olakšati muke!

Tabletu za mašinu za sudove možete da iskoristite i za druge stvari, a ne samo za pranje posuđa. Predstvaljamo vam nekoliko trikova:

Ovi trikovi skratiće vam muke!, foto: Depositphotos/piotrek@wytrazek.pl
Ovi trikovi skratiće vam muke!, foto: Depositphotos/piotrek@wytrazek.pl
.

1. Očistite mašinu za veš

Da li ikada čistite mašinu za veš? Većina ljudi to ne radi iako to sprečava mnoge probleme. Stručnjaci iz redova njihovih proizvođača preporučuju da u praznu mašinu ubacite 1-2 tablete za pranje sudova, temperaturu podesite na 90 °C i pokrenete pranje. Ovaj postupak sprečava loš miris, čisti mašinu i sprečava začepljenja. Trik je posebno koristan za uređaje starije od pet godina jer im produžava vek trajanja, prenosi miss7.24sata.hr.

2. Očistite fritezu

Čišćenje friteze je noćna mora – teško je ukloniti svu tu masnoću. Srećom, tableta za mašinu za sudove tu je od velike pomoći. Ispražnjenu fritezu napunite do 3/4 toplom vodom i ubacite jednu tabletu. Ostavite unutra i korpu za prženje, da se i ona opere. Uključite fritezu, ali pazite da temperatura ne pređe 90 °C. Neka tako “krčka” 10 minuta.

Savet: Otvorite prozor, neprijatan miris će se širiti iz friteze dok to radite. Na kraju isperite fritezu toplom vodom.

3. Osvežite prostor

Prilično nam ide na živce kad kuća još dugo nakon kuvanja određenih jela zadržava neugodan miris. Mirisa ćete se lako rešiti pomoću tablete za pranje posuđa. Uzmite poveći lonac, sipajte vode do visine 5-6 centimetara, ubacite tabletu i pustite neka vri na niskoj temperaturi – upiće smrad i proširiti prijatan miris.

4. Uklonite smeđe fleke

Ljubitelji crnog čaja znaju da on ostavlja neprijatne smeđe mrlje na loncima, šoljama i čašama i nije lako rešiti ih se. Zagrejte vodu s tabletom za pranje posuđa. Kad se tableta otopi, sipajte tečnost u šolje koje želite da operete. Neka stoji tako sat vremana pa operite. Mrlje će nestati kad nakon toga operete šolje.

5. Uklonite žute fleke

Žute fleke s bele majice, poput onih ispod pazuha, vrlo su tvrdokorne. Dok perete belu garderobu, u mašinu za veš ubacite jednu tabletu za pranje posuđa i uključite program koji i inače koristite. Bele stvari će ponov biti blistavo bele – kao u reklami.

6. Operite zagorele šerpe

Mučite se da uklonite zagorele ostatke sa šerpi i tiganja? Sipajte vodu, ubacite tabletu i pustite neka kuva nekoliko minuta na srednje visokoj temperaturi. Nakon toga operite šerpu ili tiganj sa sunđerom i deterdžentom za suđe – sve ćete skinuti.