Život

Milioneri žele da radimo dan manje

Većina milionera u SAD smatra da je četvorodnevna radna nedelja "validna ideja", iako ne bi podržali smanjivanje broja radnih sati u nedelji.
11.07.2014. - 11:20h

Anketa "Spektrem grupe" među poslovnim ljudima koji u svom biznisu raspolažu sredstvima većim od milion dolara pokazala je da bi se njih čak 69 odsto založilo za "brisanje" jednog radnog dana. Ženski milioneri prednjače - njih 82 odsto smatra da su četiri radna dana prava mera.

Ipak, kako prenosi NBC kraća radna nedelja podrazumeva duže radno vreme. Većina milionera smatra da je za njihov posao i dalje potrebno 40 radnih sati nedeljno po zaposlenom, ali da bi ljudima više odgovaralo da rade četiri dana nedeljno po deset sati. 

O četvorodnevnoj radnoj nedelji se govori sve više poslednjih godina, ona se lagano uvodi u pojedinim zemljama (npr. Švajcarska), a i britanski stručnjaci su nedavno upozorili da petodnevna radna nedelja u ovim okolnostima ima velike posledice na zdravlje i socijalni život zaposlenih. 

U diskusiju se uključio i prvi čovek Gugla, milijarder Leri Bejdž, koji je se takođe zalaže za promene. 

"Mišljenje da svi moraju da frenetično rade svaki dan kako bi ispunili očekivanja prosto nije tačno. Trošimo previše vremena radeći stvare koje su nepotrebne. Potreban nam je koordinisan način da se radna nedelja skrati", rekao je Pejdž.

Izvor: b92