Život

Kamion koji vozi sam!

Sada je i Mercedesov kamion dobio auto-pilota koji omogućava vozačima da čitaju novine ili surfuju netom za vreme vožnje - sve dok ne odluče da preteknu nekog. Ovaj kamion može da obavesti vozača i o blizini njegovih kolega, a ako odluči da se nađe sa njima u nekom restoranu, kamion će sam rezervisati parking mesto i naručiti obrok!
07.07.2014. - 11:26h

Kamion budućnosti Mercedesov "Future Truck 2025" predstavljen je u Magdenburgu. Ovaj kamion poseduje automatsko upravljanje i uspešno je prešao 85 kilometara na deonici autoputa A14 u Nemačkoj samostalno, bez pomoći vozača.

"Vozač kamiona budućnosti svoju vožnju prepušta kompjuteru, pritiskom na dugme aktivira mehanizam koji njegovo sedište rotira za 45 stepeni udesno, što mu stvara dodatni prostor za noge i osećaj kao da sedi kod kuće u fotelji. On tada može bezbrižno da čita novine ili da se bavi nekim drugim poslom, dok kamion Future Truck 2025  vozi u koloni", izjavio je Tomas Veber iz kompanije Mercedes

Kamion "Future Truck 2025" može da obavesti vozača i o blizini njegovih kolega, njihovim planovima, a ako on odluči da se nađe sa njima u nekom restoranu, kamion će sam rezervisati parking mesto i naručiti obrok! Takođe, uz pomoć ove komunikacije kamion će se skloniti u stranu i propustiti vozila hitne pomoći i policije.

"Sistem u kamionu budućnosti  "Future Truck 2025" automatski prepoznaje sve prepreke na putu i pronalazi najbolji način da ih zaobiđe. Osim svih prednosti koje ova tehnologija donosi vozačima, ona smanjuje potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova, i tako pazi i na životnu sredinu“, istakao je Diter Zeče, predsednik UO "Daimlera" i član UO "Mercedes-Benc“-a.

Utisak koji donosimo iz Nemačke jeste da će ova tehnologija doprineti povećanju bezbednosti u saobraćaju i olakšati posao vozačima kamiona, ali i smanjiti troškove transporta. Dobra vest je da se ovaj sistem koji je prezentovan na kamionu budućnosti može lako primeniti i na naše "dobre" puteve jer ne zahteva veliku promenu infrastrukture.

Izvor: zanimljivostidana