Život

Napasti zvane roditelji

Prerano navijaju budilnike, drže predavanja o stvarima koje već znamo, i nikada nam ne daju dovoljno privatnosti. Izboriti se sa svim tim nije lako, ali nije ni nemoguće.
22.01.2014. - 09:46h

Ponašamo se prema ljudima onako kako se oni ponašaju prema nama

Mada bi gornja rečenica negde i zvučala kao neverovatna, ipak je istinita. Od toga kako se ponašamo prema sebi i prema drugima, zavisi kako će se ostatak sveta ponašati prema nama. Ako svojim roditeljima tj. "onom duetu smornih stvorova" ne pružaš dovoljno pažnje i poštovanja, velike su šanse da ti oni uzvrate na isti način. Čak iako roditelji postavljaju razna ograničenja, možemo imati kontrolu nad njima. Ako se osećaš ljuto, ignorisano, frustrirano ili povređeno od strane roditelja, uradi nešto u vezi toga. Nauči ih da se odnose prema tebi onako kako ti želiš da budeš tretiran/a.

Razmisli pre nego što reaguješ

Svaki put kada razgovaraš sa roditeljima odgovaraš na isti način. Tvoj odgovor ima veoma moćnu ulogu i utiče na to da li će i u budućnosti roditelji ponavljati svoju reakciju.

Recimo da se vraćaš posle napornog dana iz škole i želiš da kažeš mami šta se desilo. Ali pošto je ona (po običaju) prezauzeta spremanjem večere, ti jednostavno odeš iz sobe. Time sklanjaš svoj zahtev i stavljaš joj do znanja da ćeš, kada god te ignoriše, jednostavno otići. Ona će to naučiti i znaće bolje šta da uradi sledeći put. Vrištanjem i urlanjem možeš jedino da postigneš da te roditelju tretiraju kao "detinjastu i nezrelu osobu".

Razgovaraj sa roditeljima

Kada izađeš i vratiš se kasno uveče i kada te otac ili majka pitaju gde si bio/la, kako odgovaraš? Da li samo promrmljaš nešto? Ljutiš se što ti dosađuju? Bežiš odmah na spavanje? Ako je tako, ne činiš sebi uslugu, samo njih učiš da budu nervozni. Na kraju misle da kriješ nešto od njih jer ne govoriš šta si radio/la cele noći. Sa druge strane, zašto je to toliko strašno? Tvoji roditelji samo žele da znaju šta se zbiva u tvom životu. Da li je on toliko užasan, da ne možeš baš ništa da im kažeš?!

Evo još par načina da se roditelji bolje odnose prema tebi:

  • Započni razgovor sa njima.
  • Zainteresuj se za njihove živote, pa će se i oni zainteresovati za tvoj.
  • Prestani da zahtevaš već počni da zarađuješ svoju slobodu. Postoji razlika između te dve stvari.
  • Neka ti veruju, vrati se kući onda kada kažeš da ćeš se vratiti.
  • Potrudi se da budeš osoba sa kojom se lako složiti.

Izvor: krstarica