Život

Igrači Partizanove škole najbolji u Evropi

Fudbalski klub Partizan, u poslednjih deset godina, u svetu je, osim po dva učešća u Ligi Šampiona i šest vezanih titula prvaka Srbije, poznat i po sjajnim igračima, koji izlaze iz fudbalske škole crno-belih. Okosnicu tima iz Humske čine produkti njihove fudbalske škole, kao što su Miloš Jojić, Nikola Ninković i Andrija Živković,a podugačak je spisak igrača, koji su nakon školovanja u Partizanu, sada standardni prvotimci nekih evropskih klubova.
18.12.2013. - 11:55h

Stevan Jovetić, crnogorski reprezentativac i fudbaler Mančester Sitija, u Partizan je došao kao četrnaestogodišnjak 2003. iz podgoričke Mladosti. Za prvi tim debitovao je sa nepunih 17 godina 2006., a 2008. godine je prodat italijanskoj Fiorentini, nakon čega je minulog leta, Mančester Siti za njegovu igru platio skoro 30 miliona evra.

Miralem Sulejmani, čovek koji je prelaskom u Herenven krajem 2006. izazvao mnogo polemike, jer je u holandski klub, prešao bez obeštećenja zbog "rupe u zakonu".  Ajaks je za njegovu igru 2008. izdvojio 16.5 miliona evra, što je najveće obeštećenje koje je platio jedan holandski klub. Prošlog leta Benfika je potpisala petogodišnji ugovor sa njim. 

Još jedan Partizanov školarac bez minuta ligaškog fudbala u dresu Partizana je i Matija Nastasić. Dvadesotodišnji reprezentativac Srbije, nakon samo jedne profesionalne sezone i to u dresu Partizanove filijale Teleoptika, za 4 miliona evra postao je član Fiorentine. Fudbalski svet bio je impresioniran kada je golobradi Srbin, na debiju, "stavio u džep" Zlatana Ibrahimovića, a Mančester Siti je leta 2012. za njegove usluge dao 15 miliona evra. Danas ima status jednog od najboljih mladih defanzivaca sveta. 

Adem Ljajić, jedan od najboljih srpskih fudbalera, takođe je Partizanova škola. Došao je kao dečak iz Jošanice, i ubrzo postao hit na evropskom tržištu. Ljajić je na "Artemio Frankiju" bio sve do leta 2013., kada je za 12 miliona evra, prešao u Romu. 

Lazar Marković, brzonogi Čačanin, debitovao je u "Humskoj" 2011. i ubrzo zaludeo menadžere širom Evrope. Pričalo se da je Žoze Murinjo zagrizao na njegove usluge, ali je reprezentativac Srbije posle dve godine u klubu za 10 miliona prešao u lisabonsku Benfiku.

Gore navedeni igrači, samo su poslednji primeri koji su posle fudbalskog iskustva u Partizanu, postali veliki evropski asovi. Omladinski pogon Partizana, predstavlja svetlu tačku u surovoj realnosti srpskog fudbala.