Prognoze sugerišu da će automatizacija, robotika i veštačka inteligencija (AI) u velikoj meri promeniti izglede zapošljavanja.

Do 2030, ove tehnologije bi mogle redefinisati uloge poslova, s projekcijama koje ukazuju da bi do 800 miliona zanimanja na globalnom nivou moglo biti automatizovano. Štaviše, studije pokazuju da bi veliki deo poslova, do 30%, mogao biti automatizovan, što bi potencijalno dovelo do ogromnih promena u zapošljavanju.

Osim toga, i promena globalne ekonomske moći će uticati na tržišta rada širom sveta. Zemlje u razvoju sa jakim fokusom na inovacije i obrazovanje mogu dobiti značajne prednosti, dok se razvijene zemlje mogu suočiti s izazovima kao što su nejednakost u bogatstvu i gubitak radnih mesta zbog automatizacije.

Procenjuje se da će se do 2030. godine potražnja za energijom i vodom povećati za čak 50%, odnosno 40%, što ukazuje na značajnu potrebu za prilagođavanjem radne snage u sektorima koji se bave ovim potrebama.

10. Inženjeri podataka

U doba velikih podataka, inženjering tog domena je u fokusu i ima zadatak da nadgleda upravljanje predviđenih 463 eksabajta dnevnih podataka do 2025. godine. Da biste ostvarili karijeru u inženjeringu podataka, važno je posedovati znanje u jezicima kodiranja kao što su SQL i Python, uz stručnost u bazama podataka, ETL sistemima i alatima za velike podatke.

Prosečna godišnja plata: 125.561 dolara

9. Analitičari i naučnici podataka

Naučnik podataka nije samo jedan od najpotrebnijih poslova u Americi u 2023. godini, već i jedan od najtraženijih poslova za budućnost sa stopom rasta od 36% između 2021. i 2031. Takođe je vredno napomenuti da su tehnologija, finansije, ali i zdravstvo najplaćenije industrije za naučnike podataka.

Posao analitičara podataka je da prikuplja, obrađuje i analizira podatke kako bi napravio uvid i informisao donosioce odluka. Oni koriste statističke tehnike i softverske alate za tumačenje složenih skupova podataka, identifikaciju trendova i kreiranje vizualizacija.

Prosečna godišnja plata: 129.693 dolara

8. Programeri aplikacija

Programeri aplikacija dizajniraju, kreiraju i modifikuju softverske aplikacije za računare, mobilne uređaje i druge elektronske platforme. Oni sarađuju sa klijentima ili zainteresovanim stranama kako bi razumjeli zahtjeve, zatim pišu kod, sprovode testiranje i otklanjaju greške u programima kako bi osigurali funkcionalnost.

Prosečna godišnja plata: 131.278 dolara

7. DevOps inženjeri

DevOps inženjeri, sa prosečnom godišnjom platom od 133.115 dolara u SAD, imaju važnu ulogu u optimizaciji razvoja softvera. Oni upravljaju mnoštvom odgovornosti, uključujući nadgledanje timova, skraćivanje razvojnih ciklusa i unapređenje saradnje između operacija i razvojnih jedinica.

Sticanje iskustva kroz uloge početnih nivoa ili sertifikate kao što je Linux System Administration može biti veoma korisno za dobijanje ovog posla za koji se veruje da će biti jedan od najplaćenijih u narednih 10 godina.

6. FinTech inženjeri

FinTech inženjeri razvijaju i održavaju rešenja finansijske tehnologije, kombinujući finansije i tehnološka rešenja. Dizajniraju i implementiraju softverske aplikacije za bankarstvo, investiranje, plaćanja i druge finansijske usluge.

Prosečna godišnja plata: 135.000 dolara

5. Programeri softvera

"Precedence Research" predviđa da će globalno tržište softvera za razvoj aplikacija dostići približno 328,3 milijarde dolara do 2032. u odnosu na 155,64 milijarde dolara u 2022.

Očekuje se da će se tržište proširiti za 7,8% između 2023. i 2032. godine. Severna Amerika je doprinela sa preko 41% prihoda ovog tržišta u 2022. Srednja godišnja plata za programere softvera iznosila je 127.260 dolara u maju 2022. To je jedan od visoko plaćenih poslova koji se traže u budućnosti.

Prosečna godišnja plata: 136.096 dolara

4. Full Stack inženjeri

Full Stack inženjeri su stručni u front-end i back-end razvoju, što im omogućava da rade na svim aspektima razvoja web aplikacija.

Njihove ključne veštine su poznavanje programskih jezika kao što su JavaScript, HTML i CSS, poznavanje okvira kao što su React ili Angular, upravljanje bazom podataka, kontrola verzija sa Gitom i rešavanje velikog broja problema.

Prosečna godišnja plata: 138.498 dolara

3. Stručnjaci za digitalnu transformaciju

Digitalni transformatori pokreću važne organizacione promene koristeći tehnologiju za poboljšanje procesa, sistema i korisničkog iskustva. Oni analiziraju postojeće strukture, implementiraju digitalna rešenja i neguju kulturu inovacija, čime doprinose bržem razvoju poslovanja.

Prosečna godišnja plata: 139.612 dolara

2. Specijalisti za AI i mašinsko učenje

Tržište mašinskog učenja beleži značajan rast, a predviđa se da će globalni NLP sektor porasti sa 26,42 milijarde dolara u 2022. na 161,81 milijardu dolara do 2029. godine.

Ova eksponencijalna ekspanzija odražava ključnu ulogu industrije u pokretanju tehnološkog napretka u različitim sektorima. Samo obrada prirodnog jezika (NLP) pokazuje odličnu godišnju stopu rasta, sa projekcijama koje ukazuju na povećanje od približno 25% u ovom periodu. Ove brojke potvrđuju rastuću potražnju za zanimanjima u ovoj oblasti.

Prosečna godišnja plata: 153.337 dolara

1. Arhitekte baze podataka

Arhitekte baza podataka su visoko plaćeni zbog specijalizovanog skupa veština u dizajniranju, implementaciji i upravljanju složenim sistemima baza podataka koji su ključni za poslovanje.

Njihova stručnost osigurava efikasno skladištenje podataka, upravljanje i sigurnost, što je od vitalnog značaja za donošenje odluka i operacije. To ga čini najplaćenijim poslom u budućnosti.

Prosečna godišnja plata: 172.205 dolara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.