Vašington i Oregon legalizovali upotrebu marihuane

Građani američke savezne države Oregon i Distrikta Vašington glasali su za legalnu upotrebu marihuane pošto je u više država i gradova, pored izbora za Kongres, organizovan referendum i o drugim pitanjima - legalizacije abortusa, gej brakova, genetski modifikovane hrane...

.

Oregon i prestonica Vašington su stali na stranu lobija za legalizaciju marihuane dve godine pošto je legalizovana upotreba kanabisa za rekreativnu svrhu u Koloradu i saveznoj državi Vašington.

Prema preliminarnim rezultatima referenduma, u Distriktu Vašington 65 odsto glasača podržalo je legalizaciju marihuane, a 28 odsto je bilo protiv, dok je u Oregonu ovo pitanje prošlo sa 54 odsto podrške, dok je 46 odsto građana bilo protiv.
"Sve više ljudi shvata da ima logike da se podrži licenciran, regulisan i oporezovan biznis od prodaje marihuane naspram narko-kartela", rekao je predsednik grupe Industrija marihuane Majk Eliot iz Kolorada.

Rezultate su sa oduševljenjem pozdravili građani na ulicama američke prestonice, prenosi Frans pres.
"Ovo je veliki dan u borbi protiv (trgovine) drogom u Distriktu Kolumbija" rekao je vođa kampanje Majk Bernet.

Referendum o tom pitanju je održan i na Floridi, gde su građani podržali upotrebu marihuane u medicinske svrhe.

Građani Arkanzasa, Ilinoisa, Nebraske i Južne Dakote odlučivali su na referendumu o visini minimalne zarade i, prema prvim rezultatima, glasali su za njeno povećanje sa 7,25 dolara koliko sada iznosi.

Pored glasanja za Kongres, građani Arizone su glasali o istopolnim brakovima pošto je pre pet godina ta država izmenila ustav da bi zabranila gej brakove.

Još jedno goruće pitanje stavljeno je na glasanje, a reč je o legalizaciji abortusa.

Predlog na referendumu u Koloradu da se fetus "definiše kao osoba" odbijen je sa 64 odsto glasova.

I u Severnoj Dakoti glasači su u istom procentu podržali legalizaciju abortusa.

O pravu na nošenje oružja glasalo se u Alabami, Misuriju i Vašingtonu sa dva suprotstavljena predloga - prema jednom je omogućena kupovina oružja uz obavezne prethodne provere onoga ko kupuje, a prema drugom je traženo da se upravo ta mera ukine.

U osam gradova je odlučivano o merama protiv eksploatacije nafte i gasa putem hidrauličnog razbijanja stena koje je do sada pomogalo jačanju američke naftne industrije, ali kritičari upozoravaju na katastrofalan uticaj na životnu sredinu upotrebom te metode.

U nekoliko gradova se odlučivalo o zabrani genetski modifikovane hrane, a stanovnici Oregona i Kolorada odlučivali su o obavezi obeležavanja prehrambenih proizvoda koji sadrže genetski modifikovane organizme.

Malo lakše pitanje imali su građani San Franciska i Berklija koji su odlučivali o uvođenju poreza od jednog centa po centilitru za zaslađene napitke što bi trebalo da bude mera za smanjenje gojaznosti i drugih zdravstvenih problema.

Birači na Aljasci su se izjašnjavali o predlogu da se zabrani vađenje ruda ako to ugožava divlje losose.

U državi Mejn na Istočnoj obali birači su odgovarali na pitanje da li treba zabraniti mamljenje medveda, a posebno kad je reč o upotrebi hladne pice i krofni kao mamaca.

Izvor: Tanjug