U Košarkaškom savezu Srbije predstavljen projekat “VODAVODA deci Srbije”

U okviru obeležavanja 100 godina košarke u Srbiji, na konferenciji za medije u Košarkaškom savezu Srbije predstavljen je projekat pod nazivom “VODAVODA deci Srbije” kojim je planirano da u naredne tri godine bude postavljeno 100 inovativnih košarkaških sistema u školama širom zemlje, što će omogućiti đacima da, uz obeležavanje terena za basket 3x3 i jedne polovine za košarku 5:5 po FIBA standardu, treniraju, igraju i zavole basket i košarku. Planirano je i da svaki teren na kome će biti postavljen ovaj sistem ponese ime nekog od velikana srpske košark.

Foto: Voda Voda/Promo
Foto: Voda Voda/Promo
.

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, Zlatko Bolić, istakao je da je ovaj projekat od velikog značaja za budućnost nacionalne košarke i da ima punu podršku Saveza.

“Saradnja KSS-a i kompanije VODAVODA traje dugi niz godina, kako kroz podršku koju VODAVODA pruža svim nacionalnim selekcijama, tako i kroz podršku projektima koji imaju za cilj motivisanje mladih da se bave ovim sportom, za kreiranje novih generacija šampiona. Značajno je posvetiti pažnju mladim talentima i obezbediti im potrebne uslove”, naveo je Bolić.

Cilj projekta je da decu motiviše da se bave košarkom i unapredi sportsku infrastrukturu u školama. Projekat će biti realizovan donacijom brenda VODAVODA, a njegov kreator i osnivač, Vojin Đorđević, je istakao da ulaganjem u sport i razvoj dece, ovaj brend ulaže u uspešnu budućnost.

“Mi već decenijama ulažemo u razvoj sporta i osećaj da činimo dobro za decu je za mene velika inspiracija. Radujem se što ćemo kroz projekat “VODAVODA deci Srbije” pružiti priliku mladima da se oprobaju u košarci, zavole je i bave se njome. Deca su naša budućnost i najveća radost i stoga je veoma bitno da upijaju mnoge kvalitetne vrednosti uz sport, poput izgradnje karaktera i sklapanja prijateljstava, a sport ih uči i jednakosti, timskom radu, isplativosti truda i poštovanju pravila. Kao društveno odgovornoj kompaniji, cilj nam je da budemo značajna je i neprestana podrška našoj deci, ulažući tako u njihovu budućnost. Verujem da ćemo iznedriti šampionske generacije čije ćemo pobede slaviti, generacije koje će uz ovaj projekat zavoleti basket i košarku svim srcem”, istakao je Vojin Đorđević.

Idejni tvorac košarkaške konstrukcije, arhitekta Zoran Stojačić, predstavio je način njenog funkcionisanja i istakao da je cilj da se škole opreme za sport u kome je Srbija svetski i evropski prvak već dugi niz godina.

“U čak 95% školskih sala su neadekvatne dimenzije za postavljanje košarkaških terena. Po ovom projektu čiji je naziv “Konverzija terena u školskim salama po FIBA standardima”, sale će imati idealne dimenzije za ucrtavanje pola terena za košarku 5:5 i odnedavno olimpijske discipline, basketa 3x3. Na sredini dužine terena, bočnog zida sale, na adekvatnoj visini se fiksira konstrukcija sa tablom i košem, koja je bočno sklopiva na zid koji ima dva režima – režim igranja i režim mirovanja. Osmišljeno je i jednostavno prevođenje iz jednog režima u drugi, preko mehanizma kojim se upravlja sa parketa. Linije pola oficijelnog FIBA terena ucrtavaju se prema položaju novopostavljene košarkaške konstrukcije”, objsanio je Arh. Zoran Stojačić.