Reč je o sporazumu između Srbije i Australije.

On će omogućiti državljanima te dve države koji su radili u jednoj od država da ostvare pravo na penziju, bez obzira gde žive, najavilo je Ministarstvo za rad.

"Ovaj sporazum je značajan za sve građane Srbije koji su svoj radni vek ostvarili u Srbiji i Australiji, kao i za one koji trenutno žive i rade u Australiji, a kojih, prema procenama Ambasade Srbije u Кanberi, ima između 150.000 i 200.000", navodi se u saopštenju.

Sporazumom je predviđeno da ukoliko navršeni staž osiguranja na teritoriji jedne države ugovornice nije dovoljan za ostvarivanje prava na penziju, ta država, radi ispunjenja uslova za penziju, uzeće u obzir i staž navršen u drugoj državi ugovornici, s tim što se visina penzija određuje srazmerno dužini staža osiguranja u svakoj državi.

Pored toga, građani će moći pravo na penziju, koje su ostvarili na osnovu pravnih propisa jedne države, da koriste i van njene teritorije, a isplatu u državu prebivališta, bez ikakvih umanjenja.

To znači da ukoliko se srpski državljanin koji je pravo na penziju ostvario u Australiji vrati u Srbiju, Australija će mu i dalje isplaćivati penziju, odnosno prebacivaće novac u Srbiju, bez umanjenja visine davanja.

Stupanjem na snagu sporazuma australijska strana će dobiti osnov da isplaćuje penzije državljanima Srbije koji se vrate u Srbiju, što do sada nije bilo moguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.