Šok: Preminuo Britanac (26) koji se prvi zarazio i oporavio od korone

Prvi Britanac zaražen korona virusom preminuo je godinu dana nakon što se oporavio, a njegovo telo našle su kolege u kampusu u Velsu.

Ilustracija, foto: sfam_photo/Shutterstock
Ilustracija, foto: sfam_photo/Shutterstock
.

Konor Elis Rid, dvadesetšestogodišnji student kineskog jezika, smatra se prvim Britancem koji se zarazio koronavirusom u novembru 2019. godine dok je živeo i radio kao učitelj u školi u kineskom Vuhanu, pišu britanski mediji.

Iako se oporavio od kovida-19, u novembru 2020. godine prijatelji su pronašli njegovo beživotno telo u sobi u univerzitetskom kampusu Bangor u Velsu.

Obdukcija je pokazala da je uzrok smrti bilo respiratorni zastoj zbog bronhopneumonije nastale kao posledica upotrebe toksičnih droga.

Dok je bio zaražen u Vuhanu, epicentru koronavirusa, Rid je vodio dnevnik u kojem je podelio svoja iskustva skoro jednomesečne borbe s virusom.

On je napisao da mu je stanje prvih deset dana bilo veoma teško, da bi se sve dodatno pogoršalo dvanaestog dana.

"Mislio sam da je prošao onaj problematičan period, ali je tek tada započela noćna mora. Otežano sam disao, stalno sam morao da idem u toalet. Znojio sam se i drhtao. Nisam mogao da udahnem, gušio sam se. Kada dišem zvučim kao da neko gužva papirnu kesu. Mislio sam da je to to, da nema povratka", napisao je Rid.

Nakon 24. dana bolest je popustila pa se Rid vratio na posao.

Ubrzo je otputovao u Austaliju da poseti porodicu, a nakon toga se vratio u Vels da nastavi studije kineskog jezika i lingvistike.