Sneg napravio kolaps u Srbiji: Proglašena vanredna situacija!

Sneg je danas napravio haos širom Srbije.

Izvor: B92/Rina  |  
Foto: Tanjug/ Branko Lukić/ bg
Foto: Tanjug/ Branko Lukić/ bg
.

Više padavina biće na jugozapadu, jugu, jugoistoku i istoku Srbije.

U nižim i brdskim predelima očekuje se formiranje snežnog pokrivača visine od 5 do 20 centimetara, na planinama lokalno i više od 30 centimetara.

Proglašena vanredna situacija u Sjenici

Usled jakih snežnih padavina na teritoriji opštine Sjenica proglašena je vanredna situacija. Kritična tačka tokom ovih snežnih padavina jeste saobraćajnica koja spaja Novi Pazar i Sjenicu, Duga Poljana. Međutim, za sada je situacija pod kotrolom.

"Sneg u Sjenici pada gotovo 24 časa, od dva sata jutros mi smo na terenu i za sada on nije napravio veće probleme na putevima prvog reda. Od Sjenice ka Novom Pazaru i Ivanjici, trenutno ga ima oko pet centimetara na kolovozu i svi pravci su prohodni", potvrdio je za Rinu, Senko Ibrović i putarske firme "Novi Pazar put".

Nema jakog vetra što putarima olakšava čišćenje.

Na pojedinim putnim pravcima vlažan kolovoz i ima snega, potreban oprez u vožnji

Javno preduzeće "Putevi Srbije" saopštilo je danas da su na putevima prvog pioriteta održavanja kolovozi vlažni u nižim predelima, a da snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 centimetara, na teritoriji Ivanjice, Sjenice, Kruševca, Novog Pazara, Užica, Valjeva i Zaječara.

Prema izveštaju Štaba zimske službe, od 13.50, snega do 5 cm ima i na području na administrativnoj liniji AP Kosovo i Metohija (Brnjak), na granici sa Rumunijom u Kladovu, Negotinu, Zaječaru, kao i na graničnom prelazu Vrška Čuka sa Bugarskom, zbog čega se preporučuje oprezna vožnja.

Do 5 cm snega ima i na Divčibarima i Kopaniku, u Novoj Varoši, Tutinu, Jošaničkoj Banji, Trsteniku, na graničnom prelazu sa BiH (granični prelaz Kotroman), kao i na državnoj granici sa Crnom Gorom (granični prelaz Gostun).

Kolaps

Prvi veći sneg na teritoriji opštine Ivanjica opet je napravio kolaps u pojedinim selima. U Maskovi su sva domaćinstva zbog kvara na repetitoru ostala bez struje, ali i bez signala na mobilnim telefonima.

"Struju nemamo satima i ne znamo kad ćemo je dobiti. Grejemo se na drva, ali nam je sva hrana u zamrzivačima i plašimo se sada da se ne pokvari. Telefoni nam se prazne, vezu nemamo nikakvu, nema ni signala. Ja sam išao do Katića, ali ni tamo nije bilo struje. Izgleda da ćemo kao nekada davno naši stari morati da se dozivamo sa brda na brdo", rekao je za Rinu meštanin Maskove Aleksa Zarić.

Prilazni putevi do njihovih kuća teško su prohodni, ali ono što otežava situaciju jeste drveće koje se od siline snega sručilo na put. Meštani su se sami angažovali da ga uklone.

"Poneli smo motorke kako bi prerezali stabla i uklonili ih sa prilaznih puteva. Mnogo drveća je palo i ne možemo da prođemo. Ovo je tek prvi sneg, a već je kolaps. Ne znam kako ćemo prezimiti zimu kad nam je struja najveći problem. Ovde ima puno dece, ali i bolesnih starijih ljudi", kaže Zoran Cvetković.

Oni apeluju na nadležne ekipe Elektrodistribucije da im izađu u susret i pomognu kad je u pitanju snabdevanje električnom energijom.

Nova Varoš: Deo teritorije opštine Nova Varoš bez struje i telefonske veze

Na prostoru Nove Varoši sneg pada duže od 12 časova i za sada nije izazvao veće probleme u saobraćaju, ali je deo teritorije ove opštine ostavio bez električne energije i telefonske veze.

"Dat je nalog mehanizaciji da se krene u čišćenje snega. Po mesnim zajednicama za sada se putevi čiste vozama, jer još uvek nema potrebe za teškom mehanizacijom", rekao je za Tanjug Dejan Grbić iz opštine Nova Varoš i dodao da se grad i turistička zona konstantno čiste kamionima i mašinama.

Kako je naveo, na Zlataru i u selima oko Nove Varoši bilo je prekida u snabdevanju električnom energijom i telefonskih linija. Grbić je rekao da su ekipe EPS-a na terenu na Zlataru i u Beloj Reci kako bi se otklonili prekidi i ponovo uspostavilo dopremanje električne energije.