Smanjuje se broj stranaca koji dolaze u Srbiju - da li će se sada CENE KIRIJA ZNATNO SNIZITI?

Poslednjih dana smanjio se broj dolazaka Rusa u Srbiju, pa samim tim i zainteresovanih za izdavanje stanova. Izvesno je da će se u narednom periodu cena kirija smanjiti, jer je sve manje podstanara koji imaju novac da plaćaju stan skoro duplo više nego prošle godine. Na skok cena uticao je dolazak Rusa u Srbiju, pa su stanodavci iskoristili da na oglasima za stan od 50 kvadrata traže i do 500 evra. Kada će biti osetnog pada vrednosti kirija, pitamo konsultanta za nekretnine Nikolu Đogatovića.

A.B.  |  Izvor: Prva  |  
Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

"Ako pogledamo period prethodnih devet meseci. Mi imamo dolazak skoro 170 000 Rusa i Ukrajinaca u Srbiju. Oni su uglavnom dolazili u Beograd i Novi Sad. To je jedan stihijski dolazak i jako veliki udarac za zemlju. To u praksi znači da su zauzeli optimalno oko 50 000 nekretnina i to odjednom. Naravno da je moralo da dođe do povećanja cene", objašnjava Đogatović i dodaje:

"Stranac u Srbiji ima status nerezidenta ili rezidenta. Ako dođe u zemlju, iznajmi stan i prijavi se, ima svoj poslovnu životnu aktivnost, on je nerezident. Nakon godinu dana, kontinuiranog boravka ili u prekidima, stičete status rezidenta. Veliki broj je Rusa i Ukrajinaca koji su ovde došli na nedelju-dve, mesec dana, pa su izašli iz zemlje da bi dobili još mesec dana. Slobodno mogu da kažem da je oko 200 000 stranaca došlo u Srbiju da vidi kako će i šta dalje".

Đogatović ističe da je trenutno dolazak stranaca manji, ali nikako ne smemo da isključimo mogućnost da može nešto da se desi u narednom periodu, pa će opet doći do povećanja cena.

Koliko je potrebno vremena da bi došlo do stabilizacije u cenama stanova, da li su Rusi više zainteresovani za kupovinu ili izdavanje stana, na koje načine stranci u našoj zemlji mogu zakonski kupiti nekretninu i za koji oblik nekretnine su stranci najviše zainteresovani, detaljnije je objasnio Đogatović u nastavku: