Slučaj nema epilog već 25 godina: Dada Vujasinović

Na današnji dan pre 25 godina novinarka "Duge" Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu. Slučaj je i dalje u predistražnoj fazi.

Dada, foto: sceenshot
Dada, foto: sceenshot
.

Udruženje novinara Srbije podseća da istraga još uvek nije odredila da li je smrt novinarke nastupila kao posledica ubistva, samoubistva ili nesrećnog slučaja. Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić kaže da Komisija nema novih informacija o istrazi okolnosti smrti Dade Vujasinović.

Radislava Dada Vujasinović, poznata po vrhunskim izveštajima sa ratiša u Hrvatskoj i BiH, istraživačkim temama i tekstovima o organizovanom kriminalu, ubijena je 8. aprila 1994. godine u svom stanu u Beogradu. Prvobitna istraga okončana je tvrdnjom da se poznata novinarka ubila iz lovačke puške, što su njena porodica i kolege uporno osporavali.

Porodica Dade Vujasinović angažovala je i privatnog balističara Zorana Jovanovića koji je utvrdio da je na fotelji pored Dadine, bila još jedna krvna grupa, što ukazuje da je u stanu bila još jedna osoba. Njegov nalaz dostavljen je tužilaštvu u decembru 1994. godine, ali je odbijen.

Balističar Vladimir Kostić 2008. godine obavio je niz veštačenja. On je predao sudu svoj nalaz u kome se navodi i da su u telu Dade Vujasinović pronađena dva filcana čepa, što bi značilo da je sebe usmrtila sa dve patrone iz lovačke puške, odnosno da je u sebe morala da puca dva puta, što nije moguće.

Nakon toga, okružni javni tužilac u Beogradu u januaru 2009. godine, prekvalifikovao je slučaj u ubistvo umesto samoubistva i pokrenuo pretkrivični postupak.

Komisija za istraživanje ubistava novinara više puta se suočila sa tvrdnjom da su dokazi izgubljeni, verovatno tokom NATO bombardovanja policijskog objekta, ali je na insistiranje Komisije sprovedena dodatna provera i dokazi su pronađeni i poslati Nacionalnom forenzičkom institutu u Hagu.

Dada Vujasinović ođena je 10. februara 1964. godine u Čapljini (BiH). Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987.

Izvor: b92.net, prva, tanjug