Školska godina samo što nije počela, a najveća dilema učenika i nastavnika je vezana za MASKE: Ko, kad, kako?

Na poslednjoj sednici Kriznog Štaba donesene je odluka da će predstojeća školska godina početi pod maskama.

Kada se nose maskek u školi, foto: Studio Romantic/Shutterstock
Kada se nose maskek u školi, foto: Studio Romantic/Shutterstock

Da bi razrešili svaku moguću dilemu među predavačima i đacima, škola je detaljno obrazložila "Model nošenja maski".

Kada će i ko morati da je nosi a kome uopšte neće biti potrebna, prenosimo vam u nastavku.

Prema redovnoj nastavi upotreba zaštitnih maski za nastavnike tokom časa neće biti neophodno ukoliko su potpuno vakcinisani, odnosno primili su obe doze, a da je od druge prošlo najmanje 14 dana, osim ako ne prilaze đacima na manje od 1,5 m. Ovo pravilo važiće i za one predavače koji su prethodnih šest meseci preležali kovid infekciju.

Međutim, to neće važiti za one koji nisu primili imunizaciju. Naime, nevakcinisani nastavnici i drugo osoblje zaposleno u školi, moraće da nose masku tokom radnog vremena, uvek kada se nalaze u zatvorenom prostoru sa drugim osobama, kao i na otvorenom ukoliko nije moguće držati rastojanje od jednog metra od drugih osoba.

Osim nastavnika, svi drugi zaposleni u školi biće u obavezi da neprekidno održavaju rastojanje od najmanjje jednog metra od drugih osoba. To će uključujućivati i učenike, osim ako postoji izuzetna potreba bližeg kontakta, međutim nakon toga neophodno je izvršiti dezinfekciju ruku.

Svim zaposlenima u školi se savetuje da izbegavaju boravak u prostorijama sa više osoba, međutim ukoliko su u pitanju okupljanja neophodna, kao što su sastanci, obuke i slično. U ovom slučaju sastajanje je opravdano ali uz obavezno nošenje maske i držanja distance ukoliko je među njima bar jedna nevakcinisana osoba.

U slučaju da su u zatvorenoj prostoriji kompletno svi vakcinisani, nošenje maske nije potrebno.

Maske za učenike obavezne

Učenici će morati da nose masku od ulaska u školu pa sve do svoje klupe. Oni će masku morati da nose i dok odgovaraju kao i tokom bilo kog razgovora. Školarci neće moći zaštitu sa lica da skidaju ni tokom kretanja po učionici, a obavezno nošenje biće i ukoliko idu do toaleta kao i na odmor.

Jedino dok sede u školskoj klupi mogu da skinu maske.

Ovim pravilom, učenici neće biti uslovljeni o tačno određenom tipu maske, pa će tako moći da nose hirušku, epidemiološku ili platnenu. Ono što je jedino bitno jeste da je nose na ispravan način - a to znači da pokrije nos, usta i bradu, i da bude čista.

S obzirom da za vakcinisane nastavnike maska neće biti neophodna, ista mogućnost ostaje i za učenike ali pod jednim uslovom.

Naime, ukoliko bi među učenicimo bilo više od 70% vakcinisanih u odeljenju, onima koji su primili imunizaciju maske ne bi bile potrebne, dok će oni nevakcinisani školarci ipak morati da je nose.

Ukoliko se desi da se u odeljenju jedan đak razboli, ostali će morati non-stop da nose maske na časovima, bez skidanja, čak i dok sede na svom mestu u narednih 10 dana

Nošenje maski na otvorenom neće biti neophodno

Iako će školarci maske morati da nose tokom celokupnog boravka unutar škole, na otvorenom prostoru neće morati da je nose. Međutim, oni će ovom prilikom morati da održavaju fizičku distanucu, tako da bliska okupljanja u grupice po školskim dvorištima neće biti dozvoljena.

Maske za roditelje u školi obavezne

Upotreba zaštitnih maski za roditelje i sve druge posetioce u školskim ustanovama biće obavezna, a njima se savetuje da svoju posetu vrše samo u slučaju neophodnosti.

Izvor: b92.net / blic.rs