Šekler: Delta je daleko opasnija, ona će da pravi problem, a omikron će da preuzima sve veći broj slučajeva

Virusolog dr Milanko Šekler gostovao je jutros na TV Prva gde je kazao da ne treba da nas začudi ako broj novozaraženih korona virusom naglo skoči.

Foto: Prva TV/Printscreen
Foto: Prva TV/Printscreen
.

Kako je rekao, to će biti posledica praznika i okupljanja.

Šekler je za jutarnji program TV Prva rekao da ne želi da komentariše snimke dočeka Nove godine u gradovima po Srbiji i da je dovoljno o tome govorio pre praznika, ali je podsetio da je od juna prošle godina na snazi zabrana okupljanja više od 500 ljudi na otvorenom.

Na pitanje o objašnjenju političkog dela Kriznog štaba da je u Srbiji relativno mali broj novoobolelih, dok je u Evropi drugačija situacija, Šekler je ironično prokomentarisao da su u Evropi svi ''bili glupi'', a da smo mi videli šansu u tome da pružimo Evropi ''ono što ona sama neće''.

''Jer kod nas nema pandemije, virusa i porasta broja novozaraženih'', ironično je prokomentarisao Šekler.

Naveo je da se omikron soj ne može smatrati dominantnim u Srbiji i da za to ne postoje nikakvi dokazi, ali da očekuje skok novozaraženih delta sojem koji je, kako kaže, opasniji i izaziva teže kliničke slike od omikrona.

''U SAD i Velikoj Britaniji su mislili da je omikron preuzeo deltu. Međutim sada se objavljuju podaci da se smanjuje procenat učešća omikrona u broju novozaraženih i da je sada približno isto, odnosno polovično. Mislim da kod nas još preovladava delta soj'', rekao je Šekler.

Govoreći o iskustvima drugih zemalja, gde je omikron dominantan, Šekler je rekao da je Južna Afrika jedina zemlja u kojoj je omikron u potpunosti preuzeo primat u odnosu na delta soj i da se pokazalo da izaziva blaže kliničke slike i manju smrtnost.

''To se odnosi na vakcinisane, u riziku su ponovo nevakcinisani. Što se tiče evropskih zemalja gde je omikron jako prisutan, skocico je broj novozaraženih, ali nije drastično porastao broj preminulih. To je u zemljama gde je vakcinisano više od 80-85 odsto stanovništva'', naveo je Šekler.

Dodao je da je u zemljama kao što su Srbija, Mađarska, Bugarska, Rumunija, gde procenat vakcinisanih nije prešao 50 odsto, sasvim drugačije.

''Kada se bude proširio omikron, biće veliki broj zaraženih. Možda neće biti veliki procenat hospitalizovanih kao ranije, ali u odnosu na porast broja zaraženih i to će biti dovoljno da napuni ceo sistem, a toga se bojim'', rekao je Šekler.

Na konstataciju da se govorilo da je omikron poslednji soj virusa korona i da znači kraj pandemije, Šekler je rekao da se to ne može reći jer je još uvek prisutan delta soj.

''Bilo je zamena nekoliko virusa, ali to je trajalo mesecima. Ovde imamo deltu koja je jako prenosiva, a omikron još vise, ali ne možemo da kazemo da se više neće pojaviti nijedna varijanta i da je sa ovim kraj'', kazao je Šekler.

Šekler je u "Jutru" istakao da "omikron nije dominantan u Srbiji."

"Za to ne postoje dokazi. Delta je daleko opasnija, ona će da pravi problem, a omikron će da preuzima sve veći broj slučajeva. Svuda u svetu pričaju da je omikron preuzeo i da je dominantan, ali to bi bilo čudno. Poslednji podaci pokazuju da se smanjuje broj novozaraženih od omikrona. Sad je negde oko pola. Mislim da delta i dalje preeovladava, nemam dokaze, ali pretpostavljam da je tako - kaže dr Šekler i dodaje da je Južna Afrika jedina zemlja gde je omikron preuzeo primat", rekao je.

Dodao je da "ne možemo da očekujemo da se jedna vrsta soja pojavi i potisne drugu".

"Kada se omikron pojavio, svi su pravili paniku - strašna varijanta, ne radi vakcina... Dobro se sećam da sam rekao da to po svojoj prilici može da bude korak u dobrom smeru. Ali nemoguće je previše optimistično posmatrati stvari, da očekujemo da je poslednji soj jer još uvek imamo deltu. Omikron se pojavi i pobegne deta, ne ide to tako. Imali ste zamene virusa nekoliko puta do sada. Imamo deltu koja je jako prenosiva i omikron još prenosiviji. Ne možemo da čekujemo da će jedna vrsta da se pojavi i potisne drugu. Za onog ko se razboli i umre, ova mutacija je 100 patogena", objasnio je Šekler.

Na pitanje da li postoji opasnost da će se pojaviti novi soj koji će biti još jači od ovog, Šekler kaže: "To ne može niko da kaže, ali moguće je".

.

Izvor: Prva TV, B92.net