Ministar finansija Siniša Mali naglasio je da studentska kartica ima za cilj poboljšanje životnog standarda studenata, s obzirom na to da će omogućavati brojne popuste i pogodnosti.

"Reč je o prvoj fazi projekta, a krajnji cilj je ukidanje studentskih isprava u papirnom obliku, koje je počelo da se sprovodi u nekim evropskim državama", saopštio je ministar.

Svim studentima koji se prijave za karticu biće otvoreni tekući računi u banci Poštanska štedionica, čije će održavanje biti potpuno besplatno. Kartica će biti dostupna za svih 240.000 studenata i biće besplatna.

"Njeno održavanje je takođe besplatno, za razliku od postojeće, koje su svi studenti morali da plate", istakao je Mali.

Osim za državne univerzitete ova kartica će se odnositi i na privatne univerzitete, kao i na univerzitet u Novom Pazaru i Kosovskoj Mitrovici.

Kako se prijaviti?

Studenti će prilikom prijave unositi JMBG, birati fakultet, unositi broj mobilnog telefona kako bi bili obavešteni kada je kartica gotova i biraće ekspozituru Banke Poštanska štedionica gde žele da preuzmu karticu.

Studenti će, takođe, prilikom prijave, davati saglasnost za obradu podataka.

O kakvim popustima je reč?

Kako ministar ističe Er Srbija davaće 10% popusta na avionske karte, a "Srbija voz" 20 odsto popusta na putovanje vozom.

"U pregovorima smo da im obezbedimo i pogodnosti u knjižarama, supermarketima, osiguravajućim kućama, raznim institucijama, kao što smo već obezbedili za penzionere koji imaju Penzionerske kartice", rekao je Mali gostujući na TV Prva.

Primena kartice počinje 1. decembra, a Banka Poštanska štedionica će svim studentima uplatiti na račun i početni iznos od 500 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.