Preminuo čuveni modni dizajner Renato Balestra: Svojim kreacijama oduševljavao i srpsku publiku

Sinoć je u Rimu u 98. godini preminuo doajen visoke italijanske mode Renato Balestra, saopštile su agenciji Ansa ćerke Fabiana i Federika zajedno sa unukon Sofijom koja će preuzeti vođenje modnog brenda, prenosi Italy24press.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
.

Balestra je rođen u Trstu 1924. godine u porodici arhitekte i inženjera, od malih nogu imao je strast prema umetnosti i muzici, kažu da je "moda izabrala Renata Balestru, a ne Balestra modu", 1954. preselio se iz Milana u Rim gde je otvorio atelje sa sopstvenim brendom.

Kako je obožavao operu i pozorište, radio je kostime za takve spektakle na sceni. Stoga ga naša publika pamti po kostimima za Rosinijevu operu "Pepeljuga", na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1998, a njegovi kostimi doprineli su popularnosti i interesovanju publike za ovu operu.

Marta meseca 2013. održao je modnu reviju u Svečanoj sali Skuštine grada Beograda, reviju za pomoć deci prihvatilišta, deci bez roditeljskog staranja, tada je prikazao najnoviju kolekciju s početka te godine kojom je zatvorio Nedelju visoke mode u Rimu.

Renato Balestra postigao je internacionalni uspeh i dobitnik je gotovo svih najvećih modnih priznanja.

U Rimu je počeo da radi između ostalih dizajnera sa čuvenim modnim kreatorkama Sestre Fontana, oblačio je najelegantnije žene planete, njegove klijentkinje su bile velike svetske zvezde, kraljice, princeze, između ostalih iranska carica Farah Diba, kraljica Tajlanda, princeza Jordana, dizajnirao je odeću za zvezde kao što su Ava Gardner, Sofija Loren, Đina Lolobriđida, a tokom godina postao je omiljeni stilista hilivudskih zvezda Liz Tejlor i Natali Vud.

Šezdesetih godina prošlog veka njegovo ime se definitvno afirmisalo zahvaljujući "Blu Balestri" jakoj nijansi plave boje, jedinstvenoj boji koja je danas neosporni simbol kuće, u kombinaciji sa kratkom satenskom haljinom.

Krajem sedamdesetih godina razvija različite kategorije proizvoda, od parfema do šminke, kofera, naočara kao i predmeta za domaćinstvo. Hrabrost i izuzetan stil, tradicija povezata sa modernim učinili su ga jednim od najvažnijih modnih gurua na svetu; sve što je dotakao pretvarao je u stil.

Renato Balestra biće sahranjen u Rimu u utorak u crkvi Santa Marija del Popolo na Trgu Naroda.

Izvor: Telegraf