Mašan Lekić za PRVA.RS: „Nasilnici i žrtve su svuda oko nas!“

U Srbiji ubijaju i siluju žene. I decu. U Srbiji je nasilje u porodici tabu tema. O njemu se ćuti jer onaj ko treba da priča – taj se plaši. Za sebe, za svoju okolinu,, za svoju dece. Ćute žrtve. Ali, Mašan Lekić otvara dosijee najtežih porodičnih zločina koji su šokirali Srbiju. U četvrtak 12. novembra od 22h gledajte novu epizodu: Dosije: Masovna ubistva u Leskovcu i Vranju

.

Kaže, najteži dosije koji je otvorio u prošloj sezoni bio je „Tijanin zakon“. Monstruozna ubistva nedužnih, mladih devojaka pogodila su i njega i celu ekipu. Ni ove sezone, čini se neće biti lakše. Priča o ženama koje su ubili muževi.

- U novim epizodama, bavićemo se temom porodičnog nasilja. Nasilje se dešava stalno, u svim sredinama, a nadamo se da cemo ovim epizodama probuditi makar malo svest kod ljudi. Nasilje u porodici je nažalost i dalje tabu tema u Srbiji. Iako se danas mnogo vise priča o tome u medijima, žrtve nasilja u porodici, iz straha da ne budu prihvaćene od strane porodice i okoline, i dalje ćute o tome. Radom i istraživanjem, ekipa Dosijea i ja saznali smo da je u mnogim sredinama u Srbiji i dalje normalno da muškarac psihički i fizički maltretira zenu, što kasnije može dovesti do katastrofalnih posledica. Vrlo je bitno da se nasilnik prepozna i prijavi na vreme nadležnim službama.

Ko ćuti o nasilju?

- O nasilju ćute žrtve koje nemaju podršku porodice i sredine, ali i oni koje se plaše da prijave nasilnika zbog njegovih čestih pretnji.

Prva epizoda Dosijea vraća nas u 2002. i 2008. godinu kada su zbog porodičnih sukoba mnogi nedužni ljudi izgubili živote, uključujući i dvoje maloletne dece. Dve žene su pokušale da zaštite sebe i svoju okolinu: prijavljivale su nasilnika, išle u sigurnu kuću... Do velikih tragedija je i uprkos tome došlo.

Šta treba preduzeti da bi se tragedije sprečile? Da se zaustavi porodično nasilje koje puni hronike srpskih medija?

- Trebalo bi da se svi više pozabavimo ovom temom jer su nasilnici i žrtve svuda oko nas. Ono što je najbitnije je to da se uvedu oštrije kazne za nasilnike.

Nov Dosije na programu je u četvrtak, a Mašan sa ekipom već uveliko sprema nove epizode čije će teme iznenaditi gledaoce jer ih dosad nisu obrađivali.

Pročitajte Dosije: Masovna ubistva u Leskovcu i Vranju