DELTA SOJ JE TU, ALI SU BROJKE STABILNE: Danas opet ispod 100, ali četvoro umrlih

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.065 osoba, od kojih je pozitivno 74, a 4 osoba su preminule.

Novi korona presek, foto: SamaraHeisz5/Shutterstock
Novi korona presek, foto: SamaraHeisz5/Shutterstock
.

Na respiratorima je 11 osoba.

Juče, posle devet meseci, nismo imali preminule od korona virusa, tačnije, pre jučerašnjeg dana, nula preminulih zabeležili smo 30. septembra 2020. godine.

Juče je na korona virus testirano 8.085 osoba, 81 osoba je bila pozitivna, dok je na respiratorima bilo 13 pacijenata.

U Srbiju je juče, potvrđeno je i zvanično, otkriven takozvani delta soj korona virusa kod dva naša državljanja koja su se nedavno vratila iz Rusije. Reč je o mlađim osobama koje nisu vakcinisane. Njihovo zdrasvteno stanje jučeje je bilo stabilno.

Članica Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović rekal je danas da je delta varijanta korona virusa, zaraznija i da daje drugačije simptome od prethodnih sojeva virusa.

Drugačiji simptomi

Jovanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnila da se delta varijanta lakše širi, a napada i mlađe osobe, daje kliničku sliku koja je nešto malo izmenjena u odnosu na prethodne sojeve.

- Obično kod mlađih daje sliku vrlo teške prehlade, ne mora biti simptoma gubljenja mirisa i ukusa, ali može dovesti do teške forme koja zahteva hospitalizaciju - navela je Jovanović, ističući da se kao simptomi javljaju kijavica, bol u grlu, glavobolja.

Biće revizije mera?

Kako kaže, specifično je to da je delta varijanta otpornija na više temperature u odnosu na druge varijante i da pogađa mladu populaciju.

- Pretpostavljam da će Krizni štab uzeti u razmatranje aspekte novog soja i da će doći do revizije epidemioloških mera. One su sve vreme na snazi i važno je poštovanje tih mera - poručila je Jovanović.

Izvor: Blic