Broj se može množiti sa deset: "Ako otkrijemo 6.000 tog dana je 60.000"

Epidemiolog dr Predrag Kon je naveo da je prisutnost virusa ogromna i da ne možemo znati ko je zarazan, a ko nije. Dodao je da ima mnogo više zaraženih.

Predrag Kon, foto: Prva TV
Predrag Kon, foto: Prva TV

"Taj broj se slobodno može kod nas množiti sa deset. Mi ako otkrijemo 6.000 tog dana je 60.000", rekao je Kon.

"To je dinamična stvar, jer on posle nedelju dana, osam, devet dana više ne izlučuje virus, a posle 14 dana sigurno ne izlučuje virus. Tako da ta prisutnost zaraznih nije 60.000 pa da množite sa mesec dana i dobijete 1.800.000, ali je prisutnost virusa ogromna."

Dodao je da procenat zaražavanja unutar škola nizak i da su škole bezbedna mesta za učenike, kao i da se nastavnici uglavnom zaražavaju izvan škole.

Kon je naveo da je komunikacija škola i nadležnih organa fascinantna i da svakodnevno iz beogradskih škola pristiže veliki broj informacija u vezi sa kovidom 19.

"Vidi se usporavanje širenja virusa, naročito u Beogradu"

Kon je rekao za RTS da su se mere na sahrani patrijarha Irineja poštovale, ali i da je bilo onih koji se nisu pridržavali mera. Kako je naveo, tek će se za nedelju dana videti da li se neko zarazio.

Od sutra počinje primena novih mera, a Kon je naveo da je medicinski deo Kriznog štaba predložio rigoroznije mere. Kazao je da se vidi usporavanje širenja virusa, naročito u Beogradu, kao i da su prethodne mere tome doprinele.

Izvor: rts