Taksa za RTS biće 150 dinara

Građani Srbije će plaćati 150 dinara kao taksu za RTS, a za rad javnih servisa će država iz budžeta uplatiti i četiri milijarde dinara, rekao je premijer.

.

Zakonom je predviđeno da taksa, o kojoj se mnogo govorilo prethodnih meseci, bude do 500 dinara, a ovo je prvi put da je precizirano koliko će iznositi.

I dalje nije poznato kako će građani plaćati taksu za javni servis, a jedino što je Aleksandar Vučić, osim iznosa, rekao jeste da će ona svakako biti obavezna.

Kako je rekao Vučić, zbog izdatka za RTS i RTV akciza na gorivo će biti povećana za dva dinara - na 139 dinara.

Podsetimo, Uprave RTS i RTV su ranije utvrdile izgled obrazaca i uplatnice za taksu za javni servis, koji bi trebalo da do građana na neki način stignu do kraja godine.

Prema Zakonu o javnim servisima, RTS i RTV bi do kraja godine, a potom i svake sledeće godine, trebalo da građanima dostave 12 mesečnih računa za plaćanje takse za narednu godinu.

Takođe, u Zakonu o javnim servisima stoji da će RTS i RTV za neizvršenje obaveze plaćanja takse, "pokretati postupak naplate u skladu sa zakonom".

Direktor RTS Dragan Bujošević je više puta naglašavao da vlada mora da nađe rešenje za stabilno finansiranje javnog medijskog servisa.

Izvor: Tanjug