Info

Beč: Minimalac od 1.500 evra za žene

Ministarka za pitanje žena u vladi Austrije Gabrijele Hajniš-Hosek zatražila je, povodom 8. marta, da se minimalac za žene poveća na - 1.500 evra.
09.03.2015. - 10:58h

Ona je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh", potvrdila da i dalje 39 odsto žena u Austriji zarađuje manje od muškaraca, dodajući da se ta razlika, ipak, polako smanjuje.


"Želela bih da to ide brže. Zbog toga želim da se u gotovo svim privrednim granama, na osnovu kolektivnog ugovora, usvoji minimalna zarada za žene u visini od 1.500 evra", naglasila je Hajniš-Hosek.

Ona je ukazala da je u gotovo svim privrednim granama postignut minimalac u visini od 1.300 evra, dodajući da je u Austriji to premalo za život.

Žene zaposlene na pola radnog vremena, kako zahteva, treba da imaju pravo na informaciju kada u njihovom preduzeću bude slobodno radno mesto sa punim radnim vremenom.

Hajniš-Hosek je najavila da će vlada puno novca uložiti i u brigu o deci, kao i celodnevnoj školi.

"Bilo bi važno da više žena dobije posao na puno radno vreme i onda bi bilo manje prekovremenog rada, koji, u dve trećine slučajeva, pogađa muškarce", kazala je ona.

Isto tako Hajniš-Hosek poželela bi kvote za žene, koja u Austriji postoji u državnim preduzećima i javnoj administraciji, u privatnoj privredi.

To, međutim, kako je konstatovala, ne nailazi na odobravanje koalicionog partnera Narodnu partiju (OVP).

"Predlažem kvotu za žene u upravnim odborima i u daljem koraku i na direktorskim pozicijama", podvukla je Hajniš-Hosek.

Izvor: Tanjug