Odluka o učešću u kosovskim institucijama posle Brisela

Odluka o daljem učešću predstavnika Srba u kosovskim institucijama biće doneta sledeće nedelje, posle sastanka u Briselu, izjavio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

.

Đurić je posle sastanka predstavnika liste Srpska sa premijerom Aleksandrom Vučićem, rekao da će se svi budući koraci donositi jedinstveno i u interesu srpskog naroda.

Na sledećem sastanku, prema njegovim rečima, učestvovaće pokrajinski ministri, gradonačelnici i predstavnici Srba u kosovskim organima, kao i premijer Aleksandar Vučić.

Đurić je rekao da je smena srpskog ministra u kosovskoj vladi Aleksandra Jablanovića bila jednostrani potez, koji otežava nastavak dijaloga u Briselu.

On je istakao da Vlada Srbije, kao i svi predstavnici Srba u pokrajinskim institucijama, smatraju da Jablanović nije učinio ništa loše i da ne prihvataju odgovornost za povećanje tenzija u pokrajini.

Đurić je naglasio da Srpska lista nije izvor nestabilnosti već doprinosi izgradnji odnosa i normalizaciji u pokrajini.
"Nećemo da pristanemo na politiku rulje i demonstranata, koji hoće da oblikuju život i sastav Vlade, nećemo da prihvatimo ponižavanje srpske zajednice, tako što će ulični pokret da određuje ko će da bude srpski predstavnik u pokrajinskim institucijama," rekao je Đurić.

"Taj korak Ise Mustafe i Hašsima Tacija cini gorom atmosferu pred predstojeću rundu dijaloga, a mi ćemo sve odluke donositi nakon konsultacija s predstavnicima Srba na Kosovu i Vladom Srbije," rekao je Đurić. On je naveo da će jedna od tema na predstojećoj rundi dijaloga u Prištini biti i ta nedavna događanja na Kosovu.

Đurić je naveo da Jablanovićeva izjava, kojom je inicirao odluku kosovskog premijera da ga smeni, ni na koji način ne zaslužuje osudu, ili kritiku, kao i da on nijednom rečju nije uvredio albanski narod, političare ne KiM, niti žrtve rata.
"On je svojom izjavom osudio one koje su kamenjem napali autobus u kojem su bili Srbi koji su išli da odaju poštu preminulima," rekao je Đurić. On je istakao da ni Vlada Srbije ni Srbi sa Kosova ne prihvataju odgovornost za povećanje političkih tenzija, već da srpska lista doprinosi stabilnosti, izgradnji boljih odnosa i normalnog ambijenta za Srbe i Albance na KiM.

Smenjeni ministar Aleksandar Jablanović rekao je novinarima da je uveren da ništa loše nije uradio, jer je zadatak predstavnika Srba u kosovskim institucijama da poboljšaju život Srba na Kosovu i učine sve da dođe do pomirenja. On je istakao da je očigledno da na KiM postoje jake snage koje ne žele zbližavanje dva naroda, već da se sukobi zaoštravaju.

Na sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su Branimir Stojanović, Ljubomir Marić, Aleksandar Jablanović i Bratislav Nikolić, kao i ministar za rad i zapošljavanje Aleksandar Vulin.
Izvor: Tanjug