Slede smene u MUP-u

Sektor unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije proverava rad svih jedinica, a ne samo Žandarmerije, piše list "Danas".

.

"Proveravaju se svi zaposleni, a to se radi u sklopu reforme policije koja je u toku", rekli su za "Danas" u vrhu MUP-a, uz nagoveštaj da bi uskoro moglo da dođe do prvih personalnih promena u MUP-u.

Od svih elitnih jedinica, Žandarmerija je, prema pisanju "Danasa", godinama na udaru medija, a njeni pripadnici optužuju se za brojne kriminalne radnje - obezbeđivanje kriminalaca, nezakonito prisluškivanje, prekomernu upotrebu sile, pa sve do "kopanja zlata" u radno vreme.

Ovi navodi se najviše vezuju za niški odred Žandarmerije.

U protekle dve godine, kako piše "Danas", pre incidenta na Paradi ponosa, podnete su samo dve krivične prijave protiv dvojice žandarma ovog odreda - protiv A. R., koji se sumnjiči da je ubio narko-dilera, i protiv S. S. (31), osumnjičenog da je upucao sugrađanku A. D. (35), nakon kraće rasprave u saobraćaju.
"Nema govora o tome da je protiv pripadnika niškog odreda Žandarmerije podneto oko 50 krivičnih prijava i da većina ima dosije. Svi navodi o kriminalnim radnjama, koji su pojedini mediji tendenciozno plasirali godinama unazad, provereni su i ispitani u okviru MUP-a, ali nijedan slučaj nije došao do tužilaštva, jer su navodi bili neosnovani", tvrde za "Danas" u Žandarmeriji.

Niški odred ponovo je dospeo u žižu javnosti kada su njeni pripadnici brutalno pretukli Andreju Vučića, brata premijera Srbije, tokom nedavno održane Parade ponosa.

Protiv sedmorice pripadnika podnete su krivične prijave, a komandant niškog odreda Senad Koštić je razrešen dužnosti.

U MUP-u ističu da su na proveri pripadnici svih elitnih jedinica, a ne samo Žandarmerije.
Sindikati policije, oštro su osudili, kako navode, hajku protiv Žandarmerije, ocenjujući da se baca ljaga na ovu elitnu jedinicu i njene pripadnike „koji časno rade svoj posao“.

Današni "Blic" piše da žandarmi koji imaju krivični dosije ili su skloni incidentima ne mogu da budu otpušteni, ali će biti prebačeni na niže radne pozicije.

Nova sistematizacija radnih mesta je, tvrde u MUP-u za današnji "Blic", jedini način da se Žandarmerija oslobodi ljudi koji imaju dosije i skloni su incidentima zbog kojih je ova, najbrojnija specijalna jedinicia MUP-a Srbije poslednjih godina bila izvor brojnih skandala i afera.

Niko za sada nije precizirao, ali ti žandarmi bi mogli ubuduće, kako naovdi "Blic" da rade samo u adminsitraciji, kao vozači ili portiri.
"Pedesetak žandarme su poslednjom proverom okarakterisani kao bezbednosno rizični i njima sigurno nije mesto u prvim redovima ove jedinice", piše "Blic".

Po Zakonu o radu i Zakonu o policiji, oni ne mogu da dobiju otkaz ukoliko nisu optuženi za teža krivična dela, dok je onima protiv kojih postoje optužbe za teža krivična dela već uručen otkaz.

Ostali će, novom sistematizacijom radnih mesta, biti sklonjeni na nižaa radna mesta, koja, naravno, podrazumevaju i manju platu, navodi "Blic".

Izvor: Blic, Danas