Tradicionalno partnerstvo i prijateljstvo Srbije i Emirata

Mi verujem u Srbiju, verujemo u naše prijateljstvo, poruka je šeika Muhameda bin Zajeda, princa prestolonaslednika Abu Dabija, predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću koji je rekao da Srbija nije privržena Emiratima zato što je reč o ekonomski moćnoj državi, već zato što postoji tradicionalno partnerstvo i otvoreno prijateljstvo dva naroda.

.

Predsednik Nikolić razgovarao je danas sa šeikom Bin Zajedom o bilateralnim odnosima Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), a sastanku su prisustvovali i premijer Srbije Ivica Dačić i prvi potpredsednik Vlade Alekandar Vučić, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Nikolić je istakao iskreno i otvoreno prijateljstvo dva naroda.
"Srbija nije privržena Emiratima zato što je reč o ekonomski moćnoj državi, već zato što postoji tradicionalno partnerstvo i otvoreno prijateljstvo dva naroda. Mi znamo da se mnoge zemlje bore za Vašu naklonost, a Vi ste izabrali baš Srbiju. Srpski narod to zna da ceni", naglasio je predsednik Srbije.

"Kada ste pre nešto više od godinu dana došli ovde, prepoznali ste našu politiku, našu odlučnost da Srbija bude mirna i stabilna zemlja", naglasio je Nikolić i dodao da odgovorno stoji iza toga da se ta politika nije promenila.

Kako se dodaje u saopštenju, Nikolić je izvestio svog sagovornika o značajnim rezultatima koje su postignuti, pre svega na obnavljanju starih prijateljstava Srbije, unapređenju ugleda zemlje u svetu, nastavku ostvarivanja strateških prioriteta, koji se tiču evrointegracija i stvaranju ambijenta za privlačenje stranih investicija.

Investicija u Er Srbiju se uspešno realizuje i to je snažan most koji povezuje Srbiju sa svetom, istakao je predsednik. Nikolić je dodao da se problem Kosova i Metohije rešava na najbolji mogući način, koji će biti zadovoljavajući za obe strane.

Šeik Muhamed bin Zajed je rekao da veoma ceni iskrenost srpskih prijatelja i dodao da ta zemlja radi isključivo sa partnerima kojima veruje.
"Mi verujemo u Srbiju, verujemo u naše prijateljstvo", naglasio je Bin Zajed.

On je izrazio zadovoljstvo statusom investicije u Er Srbiju i istakao uverenje da će ta investicija biti dobar primer i za druge potencijalne investitore. Bin Zajed je istakao da je istrajan i uporan rad predsednika i vlade doneo vidljive rezultate.
Ti rezultati čine Srbiju stabilnim i poželjnim mestom za investicije.

Sastanku su prisustvovali i ministar odbrane Nebojša Rodić, savetnici predsednika Stanislava Pak-Stanković i Marko Đurić, savetnik potpredsednika vlade Đerđ Matković i bivši predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Vuk Jeremić.

Kako se dodaje u saopštenju, sastanku su prisustvovali i Kaldon kalifa Al Mubarak, predsedavajući specijalizovane Agencije za ižvršne poslove Vlade UAE, Eisa Saif Mohamed Almazruei pomoćnih šefa kabineta Oružanih snaga UAE, Mohamed Mubarak Almazruei podsekretar Suda Krunskog princa, Mohamed Ali AlAbar predsednik kompanije "Emaar nekretnine" i Valed Ahmed Almahur, COO kompanije "Mubadala".

Na sastanku je bilo reči i o investicijama u srpsku poljoprivredu, infrastrukturu, kao i projekat "Beograd na vodi".

Srbija i UAE: Er Srbija, poljoprivreda, raketni sistem...

Intenzivnija saradnja Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata ozvaničena je potpisivanjem međudržavnog ugovora februara ove godine, a potom je usledila serija razgovora sa predstavnicima kompanije Global kapital advajzers menadžment, što je krunisano potpisivanjem Memoranduma o saradnji, kojim se predviđa investiranje te firme u srpsku infrastrukturu i građevinarstvo.

U aprilu, potpisana su dva memoranduma o saradnji s rukovodstvom kompanije Al Dahra, o dokapitalizaciji Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB), u vrednosti od 20 do 40 miliona evra i o prodaji 43 hektara zemljišta u Pančevu za izgradnju rečne luke u tom gradu.

U martu je u Abu Dabiju potpisan i ugovor o zajedničkom ulaganju u srpsku poljoprivredu, vredan 400 miliona dolara. Trećina te investicije odnosi se na kupovinu imovine osam propalih poljoprivrednih kombinata u Srbiji, dok će ostatak biti investiran u opremanje zemljišta sistemima za navodnjavanje, kupovinu savremene opreme i obezbeđenje obrtnih sredstava koja su potrebna za proizvodnju i izgradnju najmanje pet fabrika za proizvodnju stočne hrane.

UAE državna kompanija "Earth" i srpski Jugoimport SDPR potpisali su februara ugovor o zajedničkom razvoju raketnog sistema ALAS (Advanced Light Attack System). Reč je o zajedničkom razvoju i proizvodnji visokosofisticiranih protivoklopnih višenamenskih raketnih sistema.

Predstavnici kompanije Mubadala najavili su ulaganja u vazduhoplovstvo, telekomunikacije, proizvodnju poluprovodnika, obnovljive izvore energije, komunalne usluge i nekretnine.

Najčešće se pominje izgradnja fabrike čipova u Srbiji, kakve je Mubdala prethodno gradila u SAD i u Nemačkoj, a treća bi mogla biti u Srbiji.

Pominje se i izgradnja fabrike za proizvodnju sofisticarnih komponenti za avio industriju, saradnja u domenu telekomunikacija, obnovljivih izvora energije, izgradnje gasnih elektrana, kao i u oblasti građevinarstva (hoteli, poslovni prostori i drugi rezidencijalni objekti).

Formiranje aviokompanije Er Srbija, kao i zapoceta realizacija niza projekata u različitim oblastima između dve zemlje, nagoveštavaju saradnju čije okvire i obim još uvek nije moguće potpuno sagledati.

Vicepremijer Aleksandar Vučić i prvi čovek nacionalne aviokompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etihad, Dzejms Hogan potpisali 1. avgusta u Beogradu Sporazum o strateškom partnerstvu, kojim je Srbija "prizemljila" JAT, a dobila novu aviokompaniju Er Srbija.

Etihad je Sporazumom kupio 49 odsto Jata, a država će, sa 51 odsto udela, ostati većinski vlasnik nacionalnog avioprevoznika sa novim imenom, koji će promeniti ime u Er Srbija. Er Srbija će do kraja godine dobiti 10 novih erbas aviona, i zaposliti 50 pilota.

Šest dana kasnije potpisan je Memorandum sa Emiraćanima o ulaganju u infrastruktu - ministar građevinarstva i urbanizma, Velimir Ilić, i prvi čovek kompanije Global Capital Advisors Management (GCAM), Arun Ramswaroopji Panćariya, potpisali su Memorandum kojim se predviđa investiranje te firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u srpsku infrastrukturu i građevinarstvo.

Od 17. februara ove godine, kada je potpisan međudržavni ugovor o saradnji između Srbije i UAE, Ministarstvo građevine je imalo seriju razgovora sa predstavnicima kompanije Global kapital advajzers menadžment u cilju istraživanja mogućnosti za investiranje u oblasti infrastrukture i građevinarstva u Srbiji.

Vlada Srbije je 3. oktobra usvojila tekstove memoranduma o razumevanju sa kompanijama iz UAE i ovlastila provog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića da ih potpiše. Vlada je usvojila tekstove memoranduma o razumevanju između Vlade Srbije i kompanija Strata Manufacturing PJSC i Advanced Tećnology Investment Company LLC iz Abu Dabija, saopšteno je iz Vlade.

Obe kompanije su vlasništvu firme "Mubadala", jedne od najvećih investicionih i razvojnih kompanija u svetu, koju je osnovala vlada Abu Dabija.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić sastao se sa šeikom Kaldunom Kalifom Al Mubarakom, generalnim direktorom "Mubadale" i članovima delegacije ove kompanije. Konačno, 26. oktobra privredna saradnja Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata proširuje se i na sferu informaciono-komunikacionih tehnologija.

Kompanija Aseko SEE (Ašeco SEE), regionalni IT lider, sa svojim bankarskim softverom razvijenim u Srbiji i globalni lider u oblasti poslovnih procesa i upravljanja dokumentima Kseroks (Xerox) potpisali su ugovor o saradnji i zajedničkom nastupu na tržištima Bliskog istoka i severne Afrike.

Ugovor je potpisan na sajmu informaciono-komunikacionih tehnologija GITEX, koji je održan u Dubaiju od 20 do 24. oktobra, na kome je Srbija ove godine prvi put bila zemlja-partner, saopštio je Aseko SEE.