Akcija "Grom" još traje, 70 pritvorenih

Tokom akcije "Grom", koja je sprovedena na teritoriji cele Srbije, u samo jednom danu zaplenjen je 21 kilogram narkotika, privedeno je 124 lica, a pritvor je određen za njih 70, izjavila je danas republički tužilac Zagorka Dolovac, ističući da akcija još traje.

.

"Policija je po naredbama nadležnih tužilaštava izvršila pretres 900 lokacija i do sada je podnela krivične prijave protiv 180 lica. U narednih nekoliko dana biće podneto još stotinak krivičnih prijava, pa će ukupan broj okrivljenih biti preko 270", rekla je Dolovac.

Ministar pravde i državne uprave i član Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Nikola Selaković istakao je, na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vladi Srbije, da ključna uloga u toj akciji pripada Birou i da je akciju inicirao prvi potpredsednik vlade i šef Birao Aleksandar Vučić.

Ministar je ocenio da je u akciji policija bila na visini zadatka, da je na zavidnom niovu radilo i Tužilaštvo i izrazio nadu da će tako biti i sa sudovima.
"Ova akcija je bila i preventivna jer je država poslala jasnu poruku da nije sigurna kuća za kriminalce i dilere", rekao je Selaković.

Selaković je istakao da Javno tužilaštvo nikada nije imalo ovakvu podršku izvršne vlasti i Vlade Srbije u svom radu i podsetio da takva akcija nije sprovedena skoro pet godina, od "Morave".

Selaković međutim nije mogao da uporedi rezultate "Morave" i "Groma", podsećajući da su postupci iz ranije akcije sada već, mahom, pravosnažno okončani, dok će se inicijalni rezultati najnovije akcije znati tek u narednih nekoliko dana.

Odgovarajući na pitanje da li se tokom akcije došlo i do podataka o odbeglom narkobosu Darku Šariću, Selaković je odgovorio: "Nemamo takav podatak".

Ministar je takođe najavio da će tokom 2014. godine biti pojačano tužilaštvo, kako "redovnim, stručnim pojačanjem", tako i zapošljavanjem ekonomskih i finansijskih forenzičara (veštaka).
"Uvešćemo i jedinstven referentni broj koji će se dobijati od trenutka kada svaka radnja bude zavedena u policiji do okončanja eventualnog krivičnog postupka i na taj način omogućiti bolju koordinaciju svih državnih organa u razmeni podataka", rekao je Selaković.

On je precizirao da će baza podataka biti dostupna institucijama kao što su policija, tužilaštvo, poreska policija, služba za pranje novca...