Smena generacija u drugoj sezoni "Bese": Driton, Iljir i Luka zauzimaju važne pozicije

Ko je sinoć gledao premijeru nove sezone serije “Besa” shvatio je da producenti i autori nisu gubili vreme na dugačke I dosadne uvode i podsećanja na prvu sezonu, već su odmah otvorili nekoliko linija veoma zanimljive priče. Jedna od oklonosti u kojima smo zatekli junake “Bese” tri godine kasnije je i smena generacija u narko klanovima i potpuno nov, drugačiji odnos snaga. Mladi lavovi koji su ili već zauzeli svoje pozicije ili se tek spremaju na to su Driton Beriša, Iljir Sokoli I Luka Jovanović sa svojim pomoćnikom Igijem.

Driton / Foto: Sergej Radović
Driton / Foto: Sergej Radović
.

Driton Beriša (Florist Bajgora) se vraća iz Italije gde ga je otac sklonio kako se ne bi bavio njegovim poslom. Posle gubitka ćerke I žene, Dardan koji je I sam u zatvoru, želi da sinovima obezbedi normalan život, daleko od surovih zakona mafije. Driton dolazi kod oca da mu stavi do znanja da neće poslušati njegovu volju. Driton je žedan krvi, za njega Dardanova pravila I basa data Urošu malo znače. Jasno govori ocu: “Odlučio sam da ostanem ovde i pomognem ti. I hoću da nađem Šofera i osvetim Besi.” Lik Dritona Beriše igra mladi albanski glumac Florist Bajgora, zvezda britanske hit serije “Gangs Of London”.

Iljir / Foto: Sergej Radović
Iljir / Foto: Sergej Radović
.

Iljir Sokolji (Tristan Halilaj) živi na obali Ženevskog jezera u vili koju je nasledio od svog pokojnog oca Agima. Njegovog oca je ubila rođena sestra, Teuta Beriša, kao osvetu za mučki napad posle koga je Driton izgubio moć artikulisanog govora. Od skromnog mladića koji na porodičnom slavlju saopštava da sa svojom ženom očekuje dete, Iljir se pretvorio u raskalašnog narko bosa koji organizuje prevoz kokaina iz Južne Amerike u Evropu. Ambiciozno započinje postavljanje balkanskih pomorskih luka na mapu ove trase. Njegovu filozofiju najbolje opisuje zdravica na pomenu ocu u kojoj kaže “prošlost pripada duhovima, zato ja ne tražim krivca već gledam napred”.

.

Luka / Foto: Sergej Radović
Luka / Foto: Sergej Radović
.

Luka Jovanović (Milan Marić) se popeo na lestvici beogradskog podzemlja onog trenutka kada je eliminisao svog patrona Mimu i preuzeo njegov posao. Kokain klana Sokolji u Beograd stiže preko njega. Od vernog potrčka bez igde ikoga Luka je porastao u glavu porodice: I mafijaške i svoje lične. Njegovu ličnu porodicu čine Una i Vid, za koga nije potpuno jasno da li je Lukin sin ili plod silovanja koje je Una doživela. Lukin odnos prema detetu je, bez obzira na to, nežan I posvećen. Ljubav koju oseća prema Uni je velika, ali je svestan da je ona duboko nesrećna jer živi u svetu kome ne pripada. Lik Lukinog najbližeg saradnika tumači Relja Popović, koji predstavlja jedno od najprijatnijih iznenađenja i osveženja druge sezone “Bese”. Luka je prinuđen da sarađuje sa Anom, koja neprekidno pokušava da otkrije ko joj je ubio brata. Kada ga Igi pita šta će tim povodom da rade Luka mu odgovara: “Ništa. Da tražimo ko ga je ubio i da ga nikad ne nađemo.”

Besa 2 je tek počela a već je donela novu raspodelu moći i nekoliko svežih želja za osvetom. Biće zanimljivo ispratiti i da li su neke od njih već počele da se ostvaruju