Kraljica odlikovala Ringa Stara i Hjua Lorija

Bivši bubnjar Bitlsa Ringo Star, pevač Bi Džiza Beri Gib, glumac Hju Lori i bivši britanski vicepremijer Nik Kleg, neke su od osoba koje je odlikovala britanska kraljica Elizabeta Druga, objavljeno je na tradicionalnoj listi kraljičinih novogodišnjih priznanja.

.

Na spisku objavljenom sinoć nalazi se i plesačica Darsi Basel kao i reper Vajli.

Kraljica je takođe odlikovala brojne nepoznate ličnosti, među kojima su dva stogodišnjaka i jedna osamnaestogodišnja devojka Lusija Li, za njeno angažovanje za donaciju organa.

Sedamdesetsedmogodišnji Ringo Star, čije pravo ime je Ričard Starki, proizveden je u člana Reda britanske imperije 1965. godine a sada će biti dobiti rang viteza za usluge u muzici, sledeći tako još jednog Bitlsa, Pola Makartnija, koji je odlikovan 1997. godine.

"Čast mi je i zadovoljstvo da dobijem priznanje za svoju muziku i svoj dobrotvorni rad", napisao je Ringo Star u kratkom saopštenju.

Beri Gib, najstariji i poslednji živi član grupe Bi Džiz takođe je dobio zvanje viteza, za uslugu u muzici i za dobrotvorni rad.

Nik Kleg, bivši vodja liberalnodemokratske partije i vicepremijer u vladi Dejvida Kamerona između 2010. i 2015. godine, dobio je zvanje viteza za svoje usluge u politici i za javni rad. Zvanje viteza dobio je i autor i dramski pisad Majkl Morpurgo poznat po romanu "Ratni konj" iz 1982. godine.

Kraljica je odlikovala ukupno 1.123 osobe povodom Nove godine, od kojih je 70 odsto odlikovano za svoje delovanje u njihovoj lokalnoj zajednici.

Britanska vlada objavljuje spisak ljudi koji dobijaju počasti za svoja dela, usluge ili hrabrost dva puta godišnje, neposredno pre Nove godine i u subotu u junu kada se zvanično obeležava rođendan kraljice Elizabete Druge. 

Izvor: N1