Showbiz vesti

Čudne opsesije slavnih ličnosti

Džastin Timberlejk bi ređao sve u frižideru, Di Kaprio preskakao crte na pločniku, Megan Foks nosila svuda viljušku... Opsesivno-kompulsivni poremećaj (OCD) je anksiozni poremećaj, a oni koji pate od njega imaju neželjene i učestale misli, osećanja i ideje koje ih teraju da rade nešto. Postoje različiti stepeni težine, od toga da će se neko "osećati bolje" ako više puta ponovi neku radnju ili uradi nešto što smatra svojim "malim ritualom", do težih oblika koji sprečavaju ljude da normalno funkcionišu u svakodnevnom životu. Evo poznatih iz sveta muzike, filma, biznisa i sporta, koji pate od ovog poremećaja.
01.01.2017. - 14:57h

Dejvid Bekam

Popularni "Beks" više puta je izjavio da se njegov poremećaj može okarakterisati kao ozbiljniji oblik. Neparni brojevi u njemu izazivaju nelagodu (što je neobično, ako se uzme u obzir da je njegov broj u Mančester junajtedu i reprezentaciji bio sedmica), kao i stvari koje nisu simetrično raspoređene.

Bekam opsesivno ređa stvari po kući, pa i hotelskim sobama širom sveta, prema "svojoj" ideju simetrije, za šta je njegova supruga Viktorija rekla da ponekad može da bude "izluđujuće".

"Njegova odeća mora da bude složena po bojama, hrana i piće u frižideru imaju neki svoj sistem rasporeda, i sitnice i ukrasi na stolovima moraju da budu precizno raspoređeni", rekla je ona u jednom intervjuu.

Šarliz Teron

Oskarovka priznaje da pripada grupi koju opsesivne misli drže budnom noćima.

"Moj problem su fioke i police, naročito kuhinjski elementi. Ne volim stvari koje možda u sebi kriju haos koji se ne vidi. Ležim ponekad u krevetu i ne mogu da zaspim jer me 'gricka' misao da sam u nekom od kuhinjskih elemenata videla nešto što tamo ne bi trebalo da stoji, pa ne mogu da se smirim dok ne odem da proverim", rekla je Teronova.

Džesika Alba

Lepotica iz filma "Grad greha" opsesivno razmišlja o bezbednosti, naročito otkad je postala mama.

"Ja sam ona osoba koja pet puta proverava da li je isključila šporet, i dva puta se vraća do kuće da proveri da li je zaključala vrata. Nikada ne odlazim na spavanje, bez da isključim svaki aparat u kući iz struje, osim onih kojima je struja neophodna", priznaje Džesika.

Megan Foks

Prelepa brineta već godinama se bori sa ovim problemom. Megan strahuje od bakterija, pa nikada ne koristi toalet van svoje kuće, i u restorane nosi svoj pribor kako ne bi koristila "zajednički". Ima i simptome agorafobije, straha od velikog, otvorenog prostora, ali kaže da se njeno stanje poboljšalo od rođenja sina Noe.

Kameron Dijaz

Ako želite da prestravite ovog "Čarlijevog anđela", pokažite joj - kvaku! Kameron svakodnevno čisti kuću, pere ruke stotinama puta dnevno, i odbija da pipa kvake. Dijazova je čak rekla da se izveštila u otvaranju vrata laktom, kako ne bi morala prstima da dodiruje kvaku.

Džastin Timberlejk

Pevač, glumac i kreator insistira da stvari u njegovoj kući stoje pod savršenim pravim uglovima, i uvek mora da ima određene namirnice u frižideru da bi održao "red". Džastin nije otkrio koje su namirnice u pitanju, ali zamislite kako je njemu i Dijazovoj bilo dok su bili u vezi? Ona njega zamoli da joj otvori vrata da ne bi pipala kvaku, a on kaže - ne mogu, ređam ove knjige pod pravim uglovima? Šalu na stranu, oboje su rekli da se trude da sa svojim poremećajem žive što normalnije.

Leonardo Dikaprio

Leo je još kao klinac otkrio da ima ovaj poremećaj, pošto je osećao iracionalnu potrebu da zgazi svaku fleku od žvaka koju vidi na trotoaru, a ako to ne bi uspeo da uradi, osećao je nelagodu i strah. Takođe, nije smeo da zgazi na liniju na pločniku, a navodno to izbegava i danas. Neke od svojih simptoma Leonardo je iskoristio na snimanju filma "Avijatičar", gde je igrao poznatog Hauarda Hjuza, čiji je strah od bakterija i virusa išao dotle da nije dodirivao stvari golim rukama, i da je fizički kontakt ostvarivao samo sa odabranom šačicom zaposlenih, koji su morali da budu mormoni.

Bili Bob Tornton

Glumac i bivši muž Anđeline Džoli spada u kategoriju "brojača" - opsednut je brojevima, bilo samim po sebi, ili brojem puta ponavljanja određene aktivnosti. Između ostalog, Tornton je rekao da poštu izvadi iz sandučeta, i vrati, i tako tri puta, pre nego što sme da je otvori. Takođe, svakoj osobi koju upozna mentalno dodeli "broj" i onda o njoj razmišlja koristeći taj broj, ne ime.

Dženifer Lav Hjuit

Glumica, zvezda serije "Šaptač duhovima", priznala je da nju, kao i Šarliz Teron, "muče" kuhinjski elementi. Dženifer ne može da zaspi dok nije obišla celu kuću i uverila se da vrata nijednog ormarića, posebno ne onih u kuhinji, nisu otvorena.

Izvor: Mondo