Zašto je Brando odbio "Oskara" za "Kuma"?

28. marta 1973. godine Marlon Brando je na ceremoniju dodele nagrada poslao indijansku glumicu da opiše patnje američkih Indijanaca.

.

Za ulogu mafijaškog bosa Vita Korleona konkurisalo je nekoliko glumaca, među kojima je čak bio i poznati italijanski producent Karlo Ponti, ali Kopola je od samog početka imao u vidu baš Branda, što je glavešinama u “Paramountu” dizalo pritisak. Na kraju su pristali da i Brando uđe u uži izbor, ali pod uslovom da prođe audiciju.

Marlon je u početku bio neodlučan, ali mu prkos nije dopustio da odustane, pa je osmislio masku za lik vremešnog mafijaškog glavešine: natrpao je u obraze papirnate maramice, uvežbao tihi, autoritativni glas i odmerene pokrete čoveka koji sve konce drži u rukama i snimio se na kućnom videu.

- Bio je savršen! Sto puta bolji od onoga što sam očekivao - priznao je kasnije Kopola i oduševljeno odneo snimak u “Paramount” čiji su šefovi smesta pristali na sve rediteljeve predloge.

.

A Brando je odigrao pokeraški: tražio je skroman honorar od 50 000 dolara i pet posto od prihoda filma ako “Kum” ostvari više od 50 miliona dolara dobiti. Pokazalo se da je imao odličan nos: uloga don Vita Korleona donela mu je na kraju 11 miliona dolara, a “Paramountu” čak 130 miliona u prvih pet godina prikazivanja, što je dugi niz godina bio rekord u Holivudu.

Film je uvršten u registar Američke kulturne baštine, bio je nominovan za jedanaest Oskara, od kojih je dobio tri: za najbolji film, mušku ulogu i scenario.

Brando je, međutim, odbio da primi Oskara u znak protesta zbog načina na koji su Amerikanci u istoriji tretirali Indijance kao i zbog ponižavajuće slike koju je o njima stvorio Holivud.

Na svečanoj ceremoniji njegovo obrazloženje zašto odbija nagradu trebalo je da pročita Sašin Litlfeder, aktivistkinja za prava Indijanaca, no organizatori su joj dopustili da govori samo 30 sekundi, pa je Brandov integralni govor objavljen sutradan, 30. marta 1973, u “New York Timesu”. “Ma kako interpretirali istoriju, nismo postupili ispravno. Lagali smo ih i pretvorili u prosjake”, pisalo je u naslovu članka koji je, prema procenama, pročitalo više od 100 miliona ljudi.

Neverovatan uspeh “Kuma” podstakao je “Paramount” na snimanje drugog, a kasnije i trećeg dela filma, ali Brando nije želeo ni da čuje za to.

- Kad jednom odigram ulogu, zatvorio sam krug. Nastavci su svojevrsno silovanje lika. Film nije televizijska serija, izmišljena kako bi nepismeni ljudi imali razloga da nose naočare - rekao je.
Izvor: Gloria