Showbiz vesti

Magnifico: Jednom kad si ušao u kafanu...

Ljubljančanin Robert Pešut poznatiji kao Magnifico poslednjih dvadesetak godina važi za jedno od najintrignantnijih muzičkih imena Slovenije i bivše Jugoslavije, zahvaljujući eklektičnim i duhovitim poigravanjem sa žanrovima, od popa i roka, preko elektra, do srpskog folka...
21.08.2014. - 13:31h

O tome svedoče pesme "Hir aj kam" (tema jedne kolekcije modnog maga Roberta Cavallija), "Silvija" (sa kojim je učestvovao na Pesmi Evrovizije), "Pismo kumu (Rambo Rambo)" ili ogromni montevideovski hit "Samo malo".

Upravo je saradnja na filmovima "Montevideo, Bog te video" (2010) i "Montevideo, vidimo se" (2014), na poziv starog poznanika režisera Dragana Bjelogrlića, za Magnifica bilo novo, veliko iskustvo gde je "puno naučio i puno uživao", i usput konačno stekao davno zasluženu poplarnost i u Srbiji.

"Sa uspehom filma je i muzika postala nacionalno blago. Pesme poput 'Pukni zoro', 'Samo malo' su postale obavezan repertoar u kafanama, klubovima, ispraćajima i rođendanima. Bjelogrlić mi je rekao: 'Jednom kada si ušao u kafanu, ušao si u narod'", objašnjava Magnifico.
Prilikom rada na "Montevideu", na prvom sastanku sa rediteljem Bjelogrlićem bio je prisutan i tadašnji direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac koji je predložio Magnificu da svoje kompozicije najbolje snimi sa orkestrom "Stanislavom Biničkim", koji je za potrebe zajedničkog projekta postao the Serbian Army Orchestra.

"Uopšte nisam znao, da postoji vojni filharmonijski orkestar! Toga nema u svetu, mislim, da samo Englezi, Amerikanci i Rusi imaju takav orkestar. Bio sam veoma uzbuđen kada sam saznao da ću raditi sa njima, jer sam brzo shvatio da imaju poseban zvuk, koji bi odgovarao temama koje sam imao u glavi. Sadržaj filma sa svojom epskom tematikom je u stvari diktirao odabir orkestra", priseća se Magnifico.

Muziku koju danas izvodi sa the Serbian Army Orchestra, Magnifico karakteriše kao "retro šik".

"To je kombinacija šlagera, laganog džeza i malo balkanske melodike. Sviramo muziku koja bi mogla da postoji pre sto godina, kao da smo probudili duh tog vremena".

U trenutku kada se obeležava stota godišnjica od početka Prvog svetskog rata, koncert Magifico & the Serbian Army Orchestra u Sava centru 18. oktobra dobija jednu potpuno novu dimenziju.

"Nekada se stvari jednostavno poklope. Niko od nas nije o tome razmišljao pre četiri godine kada smo krenuli da radimo. Kada sviramo napolju osećam se kao na mirovnoj misiji, sve je jako zabavno. Mi smo vojska, koja dolazi u miru i širi ljubav, a umesto kalašnjikova imamo violine. Imamo i svoj slogan: 'Što nije moglo puškom, napravićemo pesmom'. Mislim da odlično zastupamo ideju obeležavanja Prvog svetskog rata", kaže Magnifico.

Manjifiko u septembru dolazi u Beograd. Informacije o koncertu pogledajte OVDE