Radna akcija - Utorak, 15. novembar - Saru (13) je napustila mama kada je imala 5 godina, a sada konačno ima topli dom

Sara Stojanović (13) iz Oslara kod Bujanovca posebna je devojčica, a njeno detinjstvo, nažalost, nije kao ono koje ima većina njenih vršnjaka. Saru je mama napustila kada je imala svega 5 godina, a devojčica prethodnih 8 živi sa bolesnom i skoro slepom bakom Naskom (83) i ocem Srđanom (52).

Foto: Prva TV
Foto: Prva TV
.

Ova tročlana porodica živi od dečjeg dodatka i baka Naskine veoma male penzije. Baka Naska gotovo da ne vidi, teško razaznaje likove i slabo čuje. Njen sin Srđan ne sme da je ostavi samu iz straha da će pasti i povrediti se pošto više nije sposobna da se stara o sebi.

Porodica ima nešto zemlje, koju Srdjan obradjuje, pokušavajući da zasadi osnovne namirnice kako bi se porodica prehranila. Sara brine o staroj i oronuloj kući, sprema hranu za sve njih, čisti i sa uspehom pohađa školu. Sara spava u sobi prepunoj vlage, u kući bez kupatila, u istoj prostoriji sa ocem. Stojanovićima je najvažnije da renoviraju staru kuću koja je zimi ledena, bez obzira na grejanje.

Želja im je da se više ne mrznu, a otac Srđan da ne strepi više od vremenskih uslova. Uz veliku pomoć lokalne samouprave, Tamara Grujić je sa svojom ekipom ostvarila san ovoj porodici i pomogla da sve naredne zime, Stojanovići provedu u toplom domu.

Sara, tata i baka žive u staroj zemljanoj kući koja ima samo tri prostorije - dve sobe i kuhinjicu. Nisu imali toplu vodu, ni kupatilo.

Zahvaljujući ekipi “Radne akcije” dobili su pre svega septičku jamu, kanalizaciju, novu kuhinju i trpezariju i komplet novo kupatilo urađeno od hodnika i dve moderno opremljene sobe. Takođe, urađena su fasada i oluci. U ovoj akciji, veliku pomoć pružile su komšije kao i pripadnici komunalnih službi.

Bujanovac, okružen prelepom netaknutom prirodom, krase dva posebna bisera. Manastir Prohor Pčinjski, nedaleko od samog grada u dolini reke Pčinje, pleni svojom arhitekturom, prelepim pejsažom koji ga okružuje, ali i posebnom energijom i mirom koji se svuda može osetiti.

Nadomak grada, nalazi se i čuvena Bujanovačka banja, jedinstvena u Evropi po svojim terapijama , mesto gde se mogu okrepiti i telo i duša. Srdačni ljudi ovog kraja, čuvaju tradiciju kroz gastronomiju, folklor i rukotvorine.