Radna akcija sa Tamarom - Sreda, 24. april - Pomoć samohranoj majci iz Starog Trstenika

Jasna je preživela teško porodično nasilje i samohrana je majka dvojice sinova - Andrije (14) i Veljka (12).

Foto: Prva TV Printscreen
Foto: Prva TV Printscreen
.

Ne radi, već živi od dečjeg dodatka i socijalne pomoći koju deca dobijaju. Ako se zaposli i nadležni je prijave, ostaje bez pomoći države. Žive u trošnoj kući i zimi svi zajedno spavaju u jedinoj prostoriji koja se greje. Imaju još dve sobe, u kojima nema prozora. Dvorište se oseća na urin, jer se verovatno izliva septička jama. U kišnoj sezoni često su poplavljeni i do pola metra i više puta im je voda ulazila u kuću.

Dečaci nisu neki đaci, ali vole da majstorišu pa su tako sastavili bicikl uz pomoć komšije i Jutjuba. Andrija želi da bude automehaničar i ići će u tehničku školu u Trsteniku u septembru. Veljko voli fudbal, ali ne igra jer nije u mogućnosti. Često se igraju u dvorištu, ali je magistralni put tik uz kuću, pa im lopta često ode pod kola.

Jasna živi samo za decu, sebe je skroz zapostavila. Kad stigne, malo je sredi Ivana, drugarica frizerka i to je čini srećnom. Veoma je vredna žena, radi gde stigne za dnevnicu – na obližnjoj farmi kokošaka, kod drugarice u kafani – sve samo da bi deci obezbedila što više.

Tamarina ekipa je okupila sve veće privatne građevinske kompanije u kraju. Zahvaljujući njima uradili smo novi krov, oluke, fasadu i uz pomoć nove stolarije rešili pre svega osnovni problem kuće – ogromnu vlagu. Uradili smo septičku jamu koja nije postojala i rešili problem i kanalizacije. Kompletan enterijer je obložen gipsom, novim podovima, novim kupatilom, kuhinjom. Deci smo obezbedili dva nova bicikla jer im je to bila najveća želja. Obišli smo Vrnjačku banju na izletu i mami i deci obezbedili nekoliko spa tretmana da zaista uživaju i malo se opuste.

Uz rešenje svih građevinskih problema, useljenje smo proslavili sa društvom iz škole i divnim komšijama iz Starog Trstenika koji su nam svaki dan donosili kolače i upoznali se još jednom sa živopisnim krajem oko sela Stopanja.