Postoje mnogi načini farbanja jaja kao što su cveklom, kurkumom, hibiskusom, ali je bez sumnje pomoću lukovine najčešći i najtradicionalniji.Šef kuhinje Đorđe Jovanović pokazao je kako to možete sami uraditi.Važno je da prvo nakvasimo list koji služi kao šara, prislonimo ga na jaje i sve stavljamo u svilenu čarapu. U šerpicu se stavi deo lukovine, pa se na nju poređaju umotana jaja. Dodaje se alkoholno sirće i so, da bi se bolje ljuštila i nalije se voda. Stavi se na vatru i kuva do tačke ključanja.- Od tačke ključanja kuvamo još 10 minuta na tihoj vatri, zatim sklanjamo, poklapamo i ostavljamo još 30 minuta da odstoji da bolje primi boju. Onda izvadimo jaja da se ohlade, odmotamo, uzmemo salvetu, natopljenu uljem, premažemo da sijaju i to je to. Ređamo u korpicu - kaže Đorđe.Ukoliko želite da spremite ukusno, a jednostavno jelo, Đorđe savetuje da to bude prebranac, a šta je još imao da kaže, pogledajte u snimku:Druge metode farbanja jaja i još predloga za posnu trpezu, možete videti u narednom snimku: 
Koji su TRADICIONALNE metode farbanja jaja? Ako koristite LUKOVINU ovo morate da znate (VIDEO)
Dodavanje soli prilikom kuvanja jaja učiniće da ih kasnije lakše ljuštite.
Ilustracija; Foto: Madeleine Steinbach/Shutterstock
18.4.2025.|11:24
Izvor: Prva/J.G.
Podeli:
Vrati se na vest