Koliko konzervirana hrana skuša, sardina, tunjevina...koja se mnogo koristi tokom posta, utiče na povišen nivo žive u krvi?Na koje namirnice treba posebno obratiti pažnju, a šta je zdravo jesti? Sve to nam objašnjavaju prof.dr Zoran Marković, biolog i profesor ribarstva i prof.dr Svetlana Stanišic, doktor fizičke hemije.- Kada je u pitanju živa, to se nalazi više u krupnoj ribi, ali je suština na primer kod konzervirane ribe, koju treba ograničiti u ovom periodu, bisfenol A. To je jedan aditiv koji prolazi iz tih smola, kojima se oblažu konzerve i dosta je bilo priče na tu temu, zato što on funkcioniše kao endokrini disruptori, pokazalo se da utiče loše na zdravlje - kaže Svetlana, koja ujedno daje i predloge doručka tokom posta:- Tu je na primer ovsena kaša, koju bi pravili sa sojinim mlekom ili na primer neke integralne žitarice sa tahini pastom, humusom, orašasto voće...Koje greške ljudi prave tokom posta, da li je morska riba zdravija od rečne i mnoge druge zanimljivosti, pogledajte u snimku:
Volite da jedete konzerviranu hranu poput tunjevine i sardine? Stručnjaci otkrivaju KAKO to utiče na vaše zdravlje
Kao i u svemu, veoma je važno da i prilikom konzumiranja konzervirane hrane budete veoma umereni.
Ilustracija; Foto: Ilia Nesolenyi/Shutterstock
5.12.2025.|10:32
Izvor: Prva TV/J.G.
Podeli:
Vrati se na vest