Izrađuje se od celuloze, premazan je silikonom i dostupan u dve varijante: izbeljeni (sa hlorom) i prirodni (bez hemikalija).Rizici po zdravljeIzbeljivanje hlorom može dovesti do stvaranja dioksina, kancerogenih jedinjenja koja se mogu preneti u hranu pri visokim temperaturama. Takođe, silikonski premaz može osloboditi siloksane koji su povezani s hormonalnim poremećajima i rakom. Evropska agencija za hemikalije klasifikovala je siloksane kao visokorizične.Bezbednija upotrebaZa bezbednu upotrebu, nemojte koristiti papir više puta i pridržavajte se preporučenih temperatura (do 220–230 °C). Birajte papir bez hlora i sa ekološkim sertifikatima.Razmislite o zamenama poput nauljenog pleha, staklenih ili keramičkih posuda, kao i višekratnih silikonskih podloga koje su stabilne na visokim temperaturama.Iako povremena upotreba papira za pečenje nije opasna, dugoročno izlaganje visokim temperaturama može povećati rizike. Birajte bezbednije alternative za zdravlje u kuhinji.
Koristite li papir za pečenje? Ovo sa njim NIKAKO NE BI TREBALO DA RADITE, može biti opasno!
Papir za pečenje olakšava pripremu hrane, sprečava lepljenje i pojednostavljuje čišćenje, ali postavlja se pitanje njegove bezbednosti.
Ilustracija Foto: Pixel-Shot/Shutterstock
12.7.2025.|10:05
Izvor: radiosarajevo.ba
Podeli:
Vrati se na vest