Putinu će "glave doći" dva čoveka i obojica imaju veze sa Srbijom

Timom koji je skupljao dokaze o zločinima u Ukrajini, a na osnovu kojih je izdat nalog za hapšenje ruskog predsednika rukovodi čovek koji je dobro poznat Srbiji

Izvor: B92
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Reč je o Klintu Vilijamsonu, bivšem američkom ambasadoru za ratne zločine koji je ujedno bio i tužilac u bivšoj vladi Baraka Obame. Bio je angažovan kao glavni tužilac specijalnog istražnog tima EK za trgovinu organima i najglasniji zagovornik formiranja suda za zločine koje je počinila tzv. OVK na Kosovu.

Kao što je poznato, Međunarodni krivični sud je nedavno izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina kog su optužili da je odgovoran za ratne zločine u Ukrajini. Osim naloga za Putinovo hapšenje, izdat je i nalog za hapšenje ruske poverenice za prava dece Marije Aleksejevne Lvove-Belove pod istim optužbama.

Specijalni tim koji je istraživao ratne zločine u Ukrajini oformljen je u maju prošle godine na inicijativu SAD, Velike Britanije i EU i reč je o savetodavnoj grupi "Atrocity Crimes Advisory Group" koja stoji na raspolaganju Ukrajincima u njihovim istraživanjima i procesuiranjima.

U timu je međutim i bivši glavni hrvatski državni tužilac Mladen Bajić.

Vilijamson je ranije sarađivao sa Bajićem na projektu s Međunarodnim krivičnim sudom, zbog toga često gostovao u Zagrebu. "Hrvatska je jedina zemlja EU koja ima iskustvo s ratnim zločinima na svojoj teritorijiu. Kancelarija tužilaštva u Hrvatskoj ima veliko iskustvo u procesuiranju ratnih zločina. Istraživali ste taj kriminal i napravili najbolji sistem da biste ga rešavali", rekao je tada Vilijamson kada je pozivao Bajića.

U Hrvatskoj su, podsetimo, procesuirani zločini iz rata koji se završio 1995. godine, a u njima su uglavnom kao optuženi bili Srbi.

To znači da su u nevelikom timu koji je radio na skupljanju dokaza protiv Vladimira Putina čak dva stručnjaka koja imaju veze s Balkanom i ratovima koji su se vodili na ovim prostorima.

Nalog za hapšenje Putina koji je 17. marta izdao Međunarodni krivični sud u Hagu, smatra se istorijskom odlukom jer su do sada postojala samo dva slučaja u kojima je Međunarodni sud izdao nalog za hapšenje šefa države.

Prvi od te dvojice je predsednik Srbije Slobodan Milošević, a nakon toga i nekadašnji sudanski predsednik Omar al-Bašir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu