Ništa od komisije Ukrajina-NATO; Mađarska blokada dok se ne reši Zakapartje

Mađarska je odavno stavila do znanja da se neće složiti sa održavanjem komisije Ukrajina-NATO, sve dok Kijev ne vrati prava mađarskoj manjini u Zakarpatju

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Shutterstock/justsolove
Foto: Shutterstock/justsolove

Ovo je ponovio ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto komentarišući saopštenja da je Budimpešta blokirala zasedanje komisije.

"Pišu da smo sprečili sazivanje zvaničnog zasedanja komisije Ukrajina-NATO. U našem stavu nema ništa novo i ništa iznenađujuće. Pre nekoliko godina smo jasno stavili do znanja da sve dok Ukrajina ne vrati prava zakarpatskim Mađarima, nećemo pristati na sazivanje ove komisije (Ukrajina-NATO)", napisao je Sijarto na društvenim mrežama.

Prema njegovim rečima, Budimpešta nije iznosila ovo pitanje od početka ruske specijalne operacije i neće to učiniti ni sada.

"Nadamo se da će mir doći što je pre moguće, a onda će o ovom pitanju ponovo moći da se razgovara", rekao je Sijarto.

Napete odnose Kijeva i Budimpešte poslednjih godina izazvalo je usvajanje ukrajinskog zakona o obrazovanju, koji predviđa značajno smanjenje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina. Ovo se nimalo nije svidelo Mađarskoj, zbog Zakarpatja, gde u značajnom broju žive etnički Mađari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 610 idi na stranu